Bostadspriserna stiger trots orolig omvärld

Av på 8 april, 2022

Trots det oroliga världsläget och stigande räntor ökade bostadspriserna i Sverige den senaste månaden. I mars steg priserna på både bostadsrätter och villor med 1 procent. Även fritidshuspriserna fortsätter att öka, om än i något lägre takt än tidigare. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Även om priserna stiger kontaktas vi i storstäderna av många som vill sälja sin bostad nu för att undvika eventuellt sjunkande priser längre fram. Konjunkturinstitutet förutspår att kriget i Ukraina kommer att leda till höjda räntor redan i september och minskad köpkraft hos svenskarna. Det är nu ett bra läge att planera för hur ökade boendekostnader skulle påverka den egna ekonomin, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I riket som helhet ökade bostadsrättspriserna med 1 procent under månaden som gick. I storstadsregionerna steg priserna mest i Stor-Stockholm, centrala Malmö och Stor-Malmö – upp 2 procent. I centrala Göteborg och Stor-Göteborg ökade priserna med 1 procent i mars, medan de i centrala Stockholm förblev oförändrade.

Västerbotten är det län som har haft störst prisuppgång på bostadsrätter det senaste året. Där har priserna stigit med hela 15 procent på ett år, att jämföra med 7 procent för riket som helhet. 

– Många vill få klart sin försäljning innan räntan eventuellt höjs och utbudet av bostäder till salu har ökat de senaste veckorna. Samtidigt har vissa bostadsköpare blivit mer avvaktande på grund av det oroliga världsläget och försäljningarna tar därför generellt något längre tid. Större bostäder i attraktiva lägen går dock mot strömmen med fortsatt snabba försäljningar, ofta till höga slutpriser, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Bland storstäderna har villapriserna under den senaste månaden ökat mest i Stor-Malmö, med en uppgång på 2 procent. I Stor-Göteborg, Stor-Stockholm och riket som helhet steg priserna med 1 procent i mars. Under det senaste året har villapriserna i Sverige nu ökat med 10 procent. Störst uppgång i landet hittar vi även här i Västerbotten – upp 17 procent på ett år.

– Det är ett steg i rätt riktning att regeringen äntligen öppnar för åtgärder som underlättar för förstagångsköpare, bland annat vad gäller möjligheten att få bostadslån. Men med mindre än ett halvår kvar till valet efterlyser vi skarpa politiska löften om åtgärder för att öka rörligheten på bostadsmarknaden. Omformulerade amorteringskrav skulle göra det lättare för unga och förstagångsköpare att byta bostad efter behov, särskilt om räntorna stiger och inflationen ligger kvar på en hög nivå, säger Marcus Svanberg.

Under året har fritidshuspriserna stigit med hela 18 procent, en något långsammare ökningstakt jämfört med förra månaden. I Halland och Skåne har priserna det senaste året stigit med 27 procent, medan de i Norrbotten bara gått upp med 4 procent.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär:

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt

Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi

Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först

Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med. 

Tre tips – Så sänker du elkostnaden och höjer värdet på din bostad:

1. Behåll värmen i huset

Upp till en tredjedel av husets energiförlust sker genom dörrar och fönster. Se över lister och isoleringar runt dörrar och fönster för att minimera värmeförluster. En ny ytterdörr kan dessutom både höja värdet på huset och öka skyddet mot inbrott.

2. Byt energisystem

Att byta eller förbättra uppvärmning kan vara en lönsam investering som markant sänker hushållets elräkning. Gör en kalkyl över vad som ger den bästa helhetslösningen för din bostad.

3. Installera solceller

Solceller både höjer värdet på en bostad med i snitt 100 000 kronor och sänker elkostnaden. Från och med förra året kan du ansöka om skattereduktion i samband med installationen. En certifierad installatör hjälper dig att optimera vinkel och riktning på solcellerna.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in