Bostadsrättspriserna i Örebro län sjunker tredje mest i landet

By on 11 juni, 2022
Arkivbild

De senaste tre månaderna har bostadsrättspriserna i Örebro län sjunkit med 5 procent, vilket är tredje mest i landet. Villapriserna har stigit med 6 procent – även det är tredje mest i landet. För första gången på två år sjönk bostadsrättspriserna i riket som helhet under maj. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som analyserats av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Två av tre svenskar äger sitt boende, och stigande räntor i kombination med en hög inflation minskar nu deras köpkraft. Vi märker att försäljningarna tar längre tid och bedömer att bostadspriserna kommer att fortsätta sjunka på många håll det närmaste året, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

I Örebro län har bostadsrättspriserna sjunkit med 5 procent de senaste tre månaderna. Villapriserna visar en uppgång med 6 procent vilket är tredje mest i landet.Under samma period har priset för bostadsrätter stigit med 1 procent och villor stigit med 2 procent i riket som helhet. På månadsbasis sjönk dock bostadsrättspriserna i riket med 1 procent under maj, vilket är den första månaden med sjunkande bostadsrättspriser på två år.

– Det är mycket psykologi på bostadsmarknaden när priserna börjar sjunka. Bostadsköpare brukar vara snabba med att räkna med en lägre prisnivå, medan säljare ofta behöver lite mer tid för att vänja sig vid att deras bostad inte är värd riktigt lika mycket som för några månader sedan, säger Marcus Svanberg.

Det senaste året har priserna på bostadsrätter i Örebro län stigit med 2 procent, medan villapriserna stigit med 6 procent. I riket som helhet visar motsvarande siffror en uppgång på 5 procent för bostadsrättspriserna och en ökning med 6 procent för villapriserna. Fritidshuspriserna i Örebro län har stigit med 6 procent procent på årsbasis, att jämföra med 12 procents ökning i landet.

– Efter ett rally på fritidshusmarknaden i Sverige, med en prisuppgång på hela 35 procent på två och ett halvt år, ser vi nu en inbromsning på många platser. En ökad osäkerhet kring hushållsekonomin påverkar efterfrågan på fritidshus och betydligt färre affärer görs nu jämfört med förra våren, säger Marcus Svanberg.

Tre tips – så kan du agera när räntorna stiger

1. Ta höjd för högre boendekostnader. Räkna på vad som händer med din privatekonomi om räntan stiger till 4–5 procent. Vad skulle du behöva dra ner på om boendekostnaderna ökar? Din bank kan hjälpa till med beräkningarna.

2. Välj rörlig eller bunden ränta med omsorg. De bundna räntorna har nu stigit så mycket att det kan löna sig att överväga att ligga kvar med rörlig ränta. Om du vill minska din risk för högre ränteuppgång än väntat och ha mer förutsägbarhet för hushållsekonomin kan det ändå vara läge att binda räntan.

3. Ansök om jämkning. Det så kallade ränteavdraget gör det möjligt för bolåntagare att göra skatteavdrag för en tredjedel av räntekostnaderna. Genom att ansöka om jämkning hos Skatteverket kan du betala mindre skatt varje månad i stället för att deklarera avdraget året efter.

Tre tips – så gör du en trygg bostadsaffär på en orolig marknad

1. Köp och sälj vid samma tidpunkt. Bostadspriserna har under det senaste året stigit kraftigt i stora delar av landet. Men så länge du säljer och köper vid ungefär samma tidpunkt har tillfälliga upp- eller nedgångar i pris mindre betydelse.

2. Se över din boendeekonomi. Om du har små marginaler i boendeekonomin – planera ditt bostadsköp utifrån hur stigande räntor och en förändrad inkomst skulle kunna påverka dig.

3. Sälj först. Om du ändå känner dig osäker – sälj din bostad innan du köper en ny. Då vet du utgångsläget inför ditt köp och kan enklare räkna på vilken månadskostnad du känner dig bekväm med.

Ekonomi | Örebro/Örebro län
Örebronyheter

Källa: Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

You must be logged in to post a comment Login