Bra fart för husbilar och husvagnar

By on 15 maj, 2022

Försäljningen av husbilar och husvagnar ökar kraftigt i Sverige. Under fjolåret steg nyförsäljningen med drygt 20 procent, visar statistik från Vroom och husbils- och husvagnsåterförsäljaren Forsbergs Fritidscenter. Bakom siffrorna ligger det växande intresset för friluftsliv och att semestra på hemmaplan. Men nu har ytterligare en faktor tillkommit – det förändrade säkerhetsläget.

Efter några tuffa år med högre beskattning på husbilar håller marknaden på att återhämta sig – och det med rekordfart. I fjol steg försäljningen med 18,5 procent och sedan bottenåret 2019 har antalet sålda fordon ökat med 26 procent, till över 4 000. När nyförsäljningen går bra fylls även begagnatmarknaden på. Under 2021 bytte närmare 23 000 begagnade husbilar ägare, en ökning med 19,6 procent mot 2019. Och det växande intresset ser ut att hålla i sig.

– Med pandemin blev hemester snabbt ett ord på allas läppar och nu har vi även en orolig omvärldssituation att ta hänsyn till. Många som kommer till oss berättar att de hellre vill testa på husbils- och husvagnslivet i stället för att boka utlandsresa, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Men den som vill vara säker på att få sitt rullande semesterfordon redan till sommaren gör bäst i att inte tveka – lagren hos handlarna sinar.

– Hög efterfrågan och långa ledtider gör det svårare att få tag i husbilar just nu. Många stora leverantörer har tvingats dra ner produktionen på grund av den globala bristen på viktiga halvledarkomponenter. Detta påverkar inte bara nyförsäljningen utan spiller också över på begagnatmarknaden. Dyker det upp något som passar ens budget och behov tycker jag inte att man ska tveka, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Även husvagnsförsäljningen går bättre än på väldigt länge. Under 2021 såldes 4 076 nya husvagnar, en ökning med 21 procent jämfört med 2019. På andrahandsmarknaden var ökningen 11 procent med över 43 000 sålda husvagnar. Här är målgruppen lite bredare, berättar Jonas Karlsson.

– Husvagnens stora fördel är att den är rymlig, praktisk och prisvärd. Det gör den mycket populär bland barnfamiljer och personer som vill ha sitt fritidsfordon uppställt en längre tid. Det också ganska lätt att hitta en husvagn som passar ens behov eftersom det finns så oerhört många tillval och modeller att välja mellan, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Han berättar också om att husvagnsmarknaden står inför en spännande fas som del av omställningen inom bilindustrin.

– I takt med elektrifieringen har vi särskilt märkt av en ökad efterfrågan på vagnar med lägre totalvikt som är mer anpassade för elbilar, säger Jonas Karlsson, vd Forsbergs Fritidscenter.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Forsbergs Fritidscenter

You must be logged in to post a comment Login