Bra lön och löneutveckling viktigast för att sjuksköterskor ska stanna hos sin arbetsgivare

By on 6 april, 2017
Arkivbild

90% av sjuksköterskorna anser att lön och löneutveckling är en av de viktigaste faktorerna för att stanna hos sina arbetsgivare, 78% anser att schemaläggning/arbetstider och rimlig arbetsbelastning är en viktig faktor. 

Stephanie Wichmann, sjuksköterska och Vårdförbundets huvudskyddsombud på Skånes universitetssjukhus och Marina Olsson, HR-direktör i Västra Götalandsregionen, kommenterar resultatet.

De faktorer som får sjuksköterskor att vilja stanna känns igen, de har varit ungefär desamma i flera år. Ett bra ledarskap är den enskilt viktigaste faktorn för att få sjuksköterskor att stanna hos sina arbetsgivare. En kompetent enhetschef som är tillgänglig för sjuksköterskor i den dagliga verksamheten är en nyckelfaktor för en god arbetsmiljö, säger Stephanie Wichmann.

De faktorer som rankas högst i undersökningen hänger i hög grad ihop. Att kunna ägna mer tid åt patienter handlar om att ha bra förutsättningar att kunna göra sitt jobb. En angelägen fråga för att åstadkomma en bra arbetsmiljö är att minska administrationstiden för sjuksköterskor med hjälp av moderna och synkroniserade it-system. Jag vill även betona ledarskapets betydelse för att få sjuksköterskor att stanna, säger Marina Olsson.

Hälsa | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login