Brister i regeringens alkoholskatteberäkningar

By on 19 mars, 2022
Arkivbild

En ny rapport visar att det finns skäl att ifrågasätta regeringens beräkningar avseende hur en höjd skatt på alkohol kommer att påverka svenskarnas alkoholkonsumtion. Rapporten visar även att höjningen av alkoholskatten sannolikt kommer leda till minskade marknadsandelar för Systembolaget.

Ek. dr. David Sundén har på uppdrag av Sprit & Vinleverantörsföreningen och Sveriges Bryggerier analyserat vilka konsekvenser regeringens förslag till höjd alkoholskatt kan väntas få.

Regeringen föreslår att skatten på alkohol höjs både 2023 och 2024. Enligt regeringens förslag, som utvecklas i promemorian Fi2022/00247 väntas förslaget ge goda folkhälsoeffekter i form av minskad alkoholkonsumtion bland befolkningen och samtidigt öka skatteintäkterna. David Sundéns rapport visar att regeringens konsekvensanalys är missvisande och att det starkt går att ifrågasätta huruvida förslaget kommer leda till en minskad alkoholkonsumtion.

Alkoholkonsumtionen i Sverige har minskat kontinuerligt de senaste 18 åren. Utvecklingen är inte driven av höjda skatter, utan ändrade attityder till konsumtion och är en del av en global trend. Konsumtionsminskningen har skett samtidigt som Systembolaget ökat sin försäljning, vilket beror på att smugglingen och införseln minskat med över 60 procent sedan 2004. Anledningen till detta är framför allt högre relativa priser på utländsk alkohol.

– Rapporten visar att det finns en stor risk att de senaste decenniernas positiva utveckling stannar upp och i värsta fall reverseras om alkoholskatten höjs eftersom det gör det mer attraktivt att köpa alkohol utomlands. En effekt av detta skulle kunna bli mindre skatteintäkter. Politiken borde i stället inriktas på att upprätthålla och förstärka den nuvarande positiva utvecklingen. Detta förutsätter en väl avvägd nivå på alkoholskatten som uppmuntrar människor att göra sina alkoholinköp på Systembolaget snarare än i icke kontrollerade kanaler, säger Anna De Geer VD för Sprit & Vinleverantörsföreningen.

Rapporten sätter även fingret på att det finns brister i regeringens egna beräkningar. Bland annat visas att regeringens beräkningar de facto utgår från att den totala alkoholkonsumtionen är oförändrad även efter skattehöjningarna.

– I praktiken räknar inte regeringen med att konsumtionen minskar utan att försäljningsnedgångarna hos Systembolaget kompenseras av ökningar i smugglingen och egeninförseln. Rapporten visar även att högkonsumenter idag är de som handlar mest smugglad alkohol. Samtidigt skriver regeringen att förslaget kommer leda till minskad konsumtion bland högkonsumenter, detta är inte underbyggt, i värsta fall kan konsumtionen bland högkonsumenter öka, säger Erika Danckwardt-Lillieström, vice VD för Sveriges Bryggerier.

Sverige
Örebronyheter

Källa: SVL

You must be logged in to post a comment Login