Bulgarien existerar! Största gatuprotesterna sedan 1997.

Av på 8 juli, 2013

Sedan tre veckor tillbaka protesterar över 20 000 människor varje kväll på gatorna i Bulgariens huvudstad Sofia.
– Vi kräver att regeringen avgår, en omstart av det politiska systemet och nyval, säger demonstranten Rosen Stavrev.
Caroline Hammargren skriver för Feministiskt Perspektiv om en manifestation i medieskugga.

Det var när socialistpartiet, som i maj kom till makten i en brokig koalition med liberalerna, utsåg Deljan Peevski till chef för den Nationella Säkerhetsmyndigheten som protesterna inleddes. Deljan Peevski kontrollerar en stor del av Bulgariens medier och har tidigare kopplats till maffian.

När beslutet blev känt, anspelade man på förkortningen för den Nationella Säkerhetsmyndigheten, ДАНС (Dans) och skapade hashtagen #ДАНСwithme (dansa med mig) som spreds via sociala medier och uppmanade till protester. På bara några timmar mobiliserades flera tusen personer på gatorna den 14 juni.

Peevski fick lämna posten, men förtroendet för socialistpartiet var förbrukat. Demonstranterna och hashtagen blev kvar. Alina Dobreva, bulgarisk statsvetare och doktor i politisk kommunikation, poängterar att demonstranterna protesterar mot både den nuvarande koalitionsregeringen och det förra regeringspartiet Gerb som nu sitter i opposition. Utnämningen av Peevski bara var en utlösande faktor för en ilska som byggts upp i många år.

Georgi Savchev, redaktör för den bulgariska nättidningen Off News har varje dag åtta journalister på plats för att live-bevaka protesterna. Reportrarna uppskattar att runt 25 000 människor deltar varje kväll. Regeringen ger en betydligt lägre siffra.

– Folk har rätt. Vi vill ha nyval, säger han och han tror att någonting kommer att ske snart då presidenten uttalar sin hållning i frågan.

Unikt för demonstrationerna i Bulgarien är också att de har varit lugna och fredliga. Därför tycker Alina Dobreva att det är extra synd att demonstrationerna inte har fått mer plats i internationella medier.

Det gör även många andra bulgarer. Bland annat har hashtagen #BulgariaExists skapats på Twitter.

Inget tyder nu på att protesterna kommer avta.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in