Bygga om eller bygga nytt i sommar

By on 11 juli, 2022
Arkivbild

Under sommaren passar många på att renovera kök och bad. Det är enklare att leva utan bekvämligheterna och det finns tid att göra delar av arbetet själv för att spara pengar. Men allt bör man inte göra själv. Vatteninstallationer till exempel, bör alltid utföras av ett auktoriserat företag och besiktas. Faktum är att många försäkringsbolag och besiktare inte längre godtar en installation som saknar intyg av ett auktoriserat företag. Säker Vatten har träffat besiktningspersoner i Rörpodden för att höra hur de resonerar kring säkra vatteninstallationer.

Vattenskador kostar årligen miljarder för både samhället och enskilda privatpersoner. Förutom ett stort hål i plånboken, innebär ofta en vattenskada att hemmet är uppochnervänt i flera månader.

– Det är lätt att frestas att spara några kronor på att göra installationerna själv, men vatten är lurigt. Många ser en sprutande vattenledning framför sig när vattenskador kommer på tal, men oftast handlar det om ett droppläckage som pågår under lång tid innan det upptäcks, säger Thomas Helmerson, tf VD för branschorganisationen Säker Vatten.

Sedan länge rekommenderar försäkringsbolagen att alla vatteninstallationer görs enligt Branschregler Säker Vatteninstallation för att uppfylla kraven som försäkringsbara. Det är samma regelverk som besiktningspersoner kontrollerar emot i samband med renoveringar och nybyggnation. Som bevis på att installationen uppfyller kraven för Säker Vatteninstallation ska installatören alltid lämna ett digitalt intyg till uppdragsgivaren. Handskrivna intyg är inte giltiga sedan 2021-01-01.

Vill du höra mer om hur besiktningspersoner resonerar kring VVS, varför det är viktigt att göra en besiktning, hur besiktningar går till och vilka avvikelser som är vanliga? Lyssna på det senaste avsnittet av Rörpodden. Programmet gästas av besiktarna Jörgen Gustafsson från VVS Besiktning och Kontroll och Stefan Öhrling från Anticimex som frikostigt delar med sig av både erfarenheter och goda råd.

Sverige
Örebronyheter

Källa: Säker Vatten

You must be logged in to post a comment Login