Catarina Hällzon håller silversmideskurser

By on 12 mars, 2023
Catarina Hällzon håller silvermideskurser för både nybörjare och mer erfarna deltagare.
Bild: LindeKultur

Catarina Hällzon håller silversmideskurser för både nybörjare och mer erfarna. 

– Välkommen på silversmideskurs i Lilla Björnhammar utanför Lindesberg, hälsar Catarina Hällzon som i vår håller två helgkurser (29-30 april och 13-14 maj) och en prova-på-kurs 27 maj.

Catarina Hällzon är smyckekonstnär och konsthantverkare, med fokus på unik produktion av smycken och smyckekonst – som bor och har sin verkstadsateljé i Lilla Björnhammarn där hon också håller sina kurser.

– Mina kurser riktar sig till både nybörjare och mer erfarna deltagare. Min erfarenhet är att kursen bara blir bättre när deltagarna befinner sig på olika nivåer. Det är 4-6 deltagare på varje kurs – det betyder att jag kommer ha mycket tid att hjälpa var och en, förklarar Catarina Hällzon.

Catarina är utbildad vid Konstfack och hennes smyckekonst finns bla. representerad på Nationalmuseum, MAD Museum of Arts and Design i New York och Örebro läns museum. Hon har arbetat med kursverksamhet i många år – bland annat på Folkuniversitetet i Stockholm, Fridhems Folkhögskola i Svalöv och Nyckelviksskolan.

Helgkurs: Silversmideskurs – smycken:

”Under den här kursen kommer du lära dig grunderna inom silversmide och du kommer göra dina egna smycken. Vi börjar med att göra en ring – en ring innehåller de arbetsmoment som är vanligast inom silversmidet.

Det ger er en känsla för materialet, verktygen och verkstaden. Det ger också mig som ledare en bra ordning för alla genomgångar av arbetsmoment och verktyg. Du kommer att lära dig såga, fila, löda, planera, polera, forma materialet, beräkna material mm. Det kommer att finnas koppar att öva i för den som vill men det går också väldigt bra att börja direkt i silvret. När ringen är färdig bestämmer du själv hur du vill gå vidare i ditt arbete.

Då får du själv tänka ut och tillverka smycken genom att använda dig av dina nya kunskaper! En till ring, ett matchande hänge, manschettknappar, örhängen, det är bara fantasin som sätter gränser.

Skulle du känna att du absolut inte vill göra en ring finns naturligtvis möjlighet att göra andra smycken. Det krävs inga förkunskaper, kursen är grundläggande. Har du erfarenhet av silversmide finns möjlighet att fördjupa dina kunskaper.”

Prova-på-kurs: Silversmide

”Detta är ett tillfälle för dig som vill prova på att jobba i silver för att se om du kanske vill gå en kurs vid senare tillfälle.

Under några timmar kommer du få prova att såga ut ett hänge, mönstra ytan eller stämpla in bokstäver samt borra hål för att sätta fast en ögla att hänga smycket i.

Med dig efter denna kurs har du ett blänkande fint hänge, material till ett hänge på ca 3×3 cm ingår.

Vi pratar lite om silvret som material.”

Kultur | Lilla Björnhammar
Örebronyheter

Källa: LindeKultur
För mer information om och anmälan till kurserna – catarinahallzon.se/sidor/kurs-i-silversmide

You must be logged in to post a comment Login