Catarina Hällzon – jewelleryartist i Lilla Björnhammar utanför Lindesberg

By on 8 juni, 2022
Catarina Hällzon - jewelleryartist i Lilla Björnhammar.
Bild: LindeKultur

Catarina Hällzon är jewelleryartist – konsthantverkare med fokus på unik produktion av smycken och smyckeskonst – som flyttade till Lilla Björnhammarn utanför Lindesberg för ett par år sedan. 

Jag älskar att bo så här – nära till naturen och skogen utanför dörren”, förklarar Catarina som just nu jobbar med en kommande soloutställning i Vilnius under hösten.

Catarina Hällzon är född och uppvuxen i Örebro, har bott i Stockholm i 20 år men för sex år sedan flyttade hon tillbaka till Örebro igen och för 2,5 år sedan flyttade hon och familjen ut på landet till Lilla Björnhammar – en liten by med fyra hus cirka en mil utanför Lindesberg,

”Min son är sjätte generation som bor i detta hus som är min sambos morfars barndomshem – det är häftigt”, berättar Catarina.

Hon har sin verkstadsateljé 50 meter från hemmet – i en liten röd stuga med vita knutar. 

”Här jobbar jag med mitt konsthantverk och min smyckekonst. Tillvaratagande, naturmaterial och gamla traditionella tekniker använda för naturmaterial ligger ofta till grund för mitt arbete. Jag har även silversmideskurser, både prova på och helgkurser”, fortsätter Catarina.

Näverkont i koppar av Catarina Hällzon.

Just nu jobbar Catarina med en kommande soloutställning som går av stapeln i Vilnius under hösten. 

”Där kommer jag visa ”morfars näver” smycken som tar avstamp i traditionella näver och rotslöjdstekniker. Jag har precis packat ihop utställningen på Konstfrämjandet Bergslagen i Örebro och den ska nu kompletteras med nya arbeten.”

Catarina är medlem i Konsthantverkarna i Stockholm och där pågår just nu en medlemsutställning där hon medverkar med en näverflätad kont i koppar. 

”Näverflätningstekniken kommer jag i kommande projekt att undersöka närmare. En traditionell teknik som gynnat oss väl i många år, kanske behöver vi inte närvret på samma sätt i vår vardag idag men vi behöver inte låta gamla traditionella tekniker falla i glömska.”

Halsband i björkrot av Catarina Hällzon.

I sommar kommer man även kunna se halsband i björkrot ur projektet ”Morfars näver” på Kumla bibliotek. Svensk form och Örebro läns slöjdförening ställer ut dess medlemmar under temat ”våra rötter”.

Catarina Hällzon är utbildad vid Konstfack på institutionen för metallformgivning/ädellab och tog sin magisterexamen 2006. 

”Alltsedan dess har mina arbeten visats på både solo- och grupputställningar i Sverige såväl som utomlands”.

Catarina är representerad på Nationalmuseum i Stockholm, MAD Museum of Arts and Design i New York, länsmuseet i Örebro och Konsthantverkarna i Stockholm bland andra. 

Två dagar i veckan jobbar hon som trä- och metallsslöjdslärare i Örebro kommun.

”Ett brödjobb förvisso men ett viktigt sådant. Jag får vara med och skapa nästa generation skapare.”

Halsband i flätad koppar av Catarina Hällzon.

Lilla Björnhammar
Örebronyheter

Källa LindeKultur

You must be logged in to post a comment Login