Chockartad prisökning på begagnade elbilar

By on 19 maj, 2022

Snittpriset på en begagnad elbil har gått upp med 124 000 kr på två månader och med 64 000 kr den senaste månaden. En begagnad elbil kostar nu hela 566 000 kr i snitt enligt Sveriges näst största handelsplats för bilar, Wayke. Samtidigt har utbudet sjunkit med 19 procent den senaste månaden och med 39 procent sedan början av mars.

Priset på begagnade elbilar har ökat under än längre tid, med hela 52 procent på två år. Bara under den senaste tremånadersperioden har det ökat med hela 22 procent.

– Extrema leveranstider på nybil i kombination med skenande diesel- och bensinpriser skapar en akut efterfrågan på begagnade elbilar och eftersom det bara står för ett par procent av utbudet ökar priserna blixtsnabbt. En eskalerande inflation i tillägg gör priskurvan nästintill lodrät, säger Martin Fransson, vd, Wayke.

Sökningarna efter elbilar har sedan 1 januari stigit från 17 till 30 procent av alla sökningar. Intresset för el märks tydligt då det för första gången är fler som söker efter laddbara bilar än bensin och diesel på wayke.se. I dag står det el dock för strax över två procent av begagnatutbudet och laddbart för totalt 8 procent. 

Efter en längre tids konstant prisökning, har snittpriset på begagnade diesel- och bensinbilar dock legat relativt statiskt på sistone. Det totala snittpriset på samtliga begagnade bilar som finns ute på den svenska marknaden ökade med 0,9 procent under april.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Wayke

You must be logged in to post a comment Login