Covid fortsätter påverka begagnatmarknaden

Av på 3 december, 2020

Under november månad minskade antalet totalt sålda begagnade bilar till privatpersoner med 4,5% jämfört med samma månad föregående år.

Räknat i antalet bilar såldes det totalt 89 776 begagnade bilar till privatpersoner (fördelat på bilhandeln, privatmarknaden, och företag), vilket är 4 214 färre bilar än i november 2019

”Den andra vågen av Covid-19 påverkar fortsatt begagnatmarknaden. Vi kör helst egen bil istället för att åka kollektivt men det finns en osäkerhet kring Covid, hur konjunkturen ser ut efter nyår men också utformningen av det nya skatteförslaget för personbilar. Det leder till färre nybilsköp men även till förlängning av befintliga leasingkontrakt. Allt detta sammantaget gjorde att vi såg en tillfällig dipp i prisnivåerna men även i antalet sålda begagnade bilar totalt under november. Prisnivåerna har visserligen hämtat sig men inte fullt ut, utan planat ut på en ny nivå som är något lägre än rekordnivåerna under hösten men fortfarande högre än innan pandemin.” säger Johan Browaldh Sales Manager Sweden på fordonsauktionsföretaget BCA Vehicle Remarketing.

Bilhandeln minskade med 1,4 % i november
Bilhandeln sålde totalt 42 888 begagnade bilar till privatpersoner under november månad, vilket är en minskning med 1,4 % jämfört med samma månad förra året.

Privatmarknaden minskade med 7,2 % i november
44 583 bilar bytte ägare mellan privatpersoner i november månad, vilket är en minskning med 7,2 % jämfört med samma månad förra året.

”Tendensen att bilhandeln fortsätter ta marknadsandelar från privatmarknaden förstärks genom ett minskat tapp i försäljning, till bilhandelns fördel. Vi ser även att exporten minskat något som en effekt av hårda nedstängningar i Centraleuropa, kronans förstärkning mot euron, en återgång till 19% moms från dagens nivå på 16% i Tyskland samtidigt som våra svenska handlare konkurrerar stenhårt om de nyare begagnade bilar som finns på marknaden” fortsätter Johan Browaldh.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: BCA Vehicle Remarketing

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in