Covidvaccin: Sverige måste lyssna på de fattiga ländernas krav

Av på 12 mars, 2021

Världshandelsorganisationen WTO möttes för att diskutera förslaget om att frångå immaterialrätt, bland annat patent, under den pågående coronapandemin. Förslaget stöttas av runt 100 låg- och medelinkomstländer i världen. Läkare Utan Gränser skriver i en debattartikel i Aftonbladet att Sveriges regering måste sluta blockera förslaget.

Utdrag ur debattartikeln:
“Genom att ta bort dessa [immaterialrättsliga] hinder skulle tillverkare i låg- och medelinkomstländer kunna tillverka egna kopior av vaccinen. Forskningsdata och annan information som i nuläget hålls hemlig skulle också kunna delas i större utsträckning för att snabba på forskning och utveckling. Ett hundratal låg- och medelinkomstländer, med Indien och Sydafrika i spetsen, står bakom förslaget.

Sverige och EU har däremot gett förslaget kalla handen, under förevändningen att de befintliga marknadslösningarna räcker. Det här är en märklig inställning, när anledningen till förslaget är att över 100 länder uppger att de ser stora hinder i det nuvarande systemet och tillfälligt vill kunna frångå immaterialrätten för att kunna bekämpa pandemin i sina länder.

Att ignorera detta tyder på att man inte tror att länderna är kapabla att avgöra vad de själva behöver. Det faktum att 90 procent av vaccindoserna som hittills distribuerats varit i rika länder borde också tala sitt tydliga språk.”

Världen
Örebronyheter

Källa: Läkare Utan Gränser

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in