Curling – EM-premiär imorgon med svenska lag i toppform

By on 18 november, 2016
Niklas Edin vid EM 2015. Foto: © WCF

Självförtroendet är på topp i den svenska truppen som laddar för EM-premiär imorgon lördag i Glasgow, Skottland, och det finns all anledning att hoppas på nya svenska medaljer.

Höstsäsongen har varit helt fantastisk och båda lagen toppar världsrankingen med årets meriter som grund. Och lägg till det en bra uppladdning här på plats i Skottland. Allt finns på plats för att de ska kunna prestera på topp och nu längtar vi bara till premiären imorgon, säger förbundskapten Peja Lindholm.

Lag Niklas Edin från Karlstads CK kommer till Glasgow som regerande europamästare och med en uppladdning som varit ett enda långt segertåg på touren i både Europa och Kanada. För tre veckor sedan blev laget historiska när de som första icke-kanadensiska lag vann en Grand Slam-tävling i Kanada och de upprepade bedriften en vecka senare.

Lagkonstellationen Anna Hasselborg, Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs. Maria Prytz spelar sitt första internationella mästerskap tillsammans men i bagaget finns meriter från både EM, VM och OS. Och även de med ett imponerande facit under höstsäsongen, med segrar på den europeiska touren och semifinalplatser i två Grand Slam-tävlingar.

– Det ska bli fantastiskt roligt, speciellt med tanke på den formkurva som vi har just nu, säger Anna Hasselborg till curling.se

Ni kommer till EM som världsettor på årets ranking och med fina meriter under de senaste veckorna i Kanada. Skapar det extra press?
Det är absolut ingen negativ press utan det ger en trygg och självsäker känsla att vi vet att vi kan prestera bra mot de allra bästa lagen. Vi saknar erfarenheten som många av lagen har men kompenserar det med härligt självförtroende, säger Anna Hasselborg.

Le Gruyere European Curling Championships 19-26 november 2016
Le Gruyere European Curling Championships inleds imorgon lördag och då väntar premiärmatcher för lag Edin mot Tyskland kl 10:00 (svensk tid) och för lag Hasselborg mot Norge kl 15:00 (svensk tid). Grundspelet, där alla möter alla, pågår t.o.m. torsdag 24 november och sedan väntar ev. särspel, semifinaler och finaler.

Sveriges Herrlag
Niklas Edin (skip), Oskar Eriksson, Rasmus Wranå, Christoffer Sundgren.
Reserv: Henrik Leek. Coach: Fredrik Lindberg
Hemmaklubb: Karlstads CK

Herrlag i A-gruppen vid EM 2016: Österrike, Danmark, Finland, Tyskland, Italien, Norge, Ryssland, Skottland, Sverige och Schweiz.

Sveriges Damlag
Anna Hasselborg (skip), Sara McManus, Agnes Knochenhauer, Sofia Mabergs.
Reserv: Maria Prytz. Coach: Ingemar Edström
Hemmaklubb: Sundbybergs CK

Damlag i A-gruppen vid EM 2016: Tjeckien, Danmark, Finland, Tyskland, Italien, Norge, Ryssland, Skottland, Sverige och Schweiz.

Europamästerskapen fungerar också som kval för dam-VM och herr-VM. Det sju bäst placerade lagen vid EM är direktkvalificerade. De lag som slutar på åttonde plats i grundserien utmanas av vinnande lag från B-gruppen om den sista VM-platsen.

VM damer spelas i Peking, Kina den 18-26 mars 2017 och VM herrar i Edmonton, Kanada den 1-9 april 2017.

Sport | Curling
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login