Curling | VM Damer startar på lördag i Sapporo, Japan

Av på 11 mars, 2015

VM-silver 2012 och 2013. OS-silver 2014. Skellefteås damer – lag Margaretha Sigfridsson – har målet helt klart inför VM i Japan som startar på lördag.

Helt klart skulle ett guld sitta riktigt skönt. Men kommer vi hem med medalj kommer vi att vara grymt stolta och glada, betonar hon.

Visst, de var europamästare 2013 och tillhör världens bästa damlag. Ofta är marginalerna mellan de tre-fyra i toppen oerhört små. Dagsformen avgör.

Säsongen har varit upp och ner, framförallt på hemmaplan, men Margaretha klagar inte.

Vi är helt klart nöjda med säsongen som har haft en annorlunda upplägg. Våra resultatmål har varit lite lägre prioriterade och vi har fokuserat mer på prestation i ett längre perspektiv och den planen har vi kunnat följa perfekt. Och även om det inte blivit någon topp-placering nationellt så har vi med oss mycket bra resultat från stora internationella inbjudningstävlingar.

Har ni gjort några radikala förändringar som inte gett resultat hittills?
Vi jobbar inte med radikala förändringar utan mer långsiktigt. Den här säsongen har vi tävlat lite mindre och tränat mer. Det kommer att betala sig längre fram, eller varför inte redan till VM.

Till VM i Japan åker laget med en delvis ny lagkonstellation. Lagets ordinarie tvåa, Maria Wennerström ska bli mamma och har tagit ett uppehåll.

Hur påverkar det er?
Självklart kommer vi att sakna Maria i Japan, men det blir också en spännande utmaning med förändringar. Vi måste tillsammans kompensera för det som saknas när Maria inte är med.

Sara McManus från Gävle ersätter Maria Wennerström och Sofia Mabergs går in som reserv i laget. Vilka är deras viktigaste egenskaper?
Både Sara och Sofia är grymt duktiga curlingspelare, det är det absolut viktigaste. De är båda härliga personligheter som tillför energi och det har varit viktigt i vårt val av reserver.

Vad har ni jobbat med att förbättra inför VM?
Eftersom det blir en ny lagkonstellation så handlar mycket om kommunikation och finslipning av detaljer. Vi har haft möjligheten att träna tillsammans med både Sara och Sofia och nu börjar alla detaljer komma på plats.

På hemmaplan kommer Maria Wennerström att följa gänget med stort intresse. Hon ska bli mamma i juni och tar ett break från curlingen.

Hur påverkas laget av att du inte spelar, Maria?
Det är klart att det påverkar att byta ut 25 procent av ett lag. Ett lag som också är väldigt samspelt och som har mycket erfarenhet tillsammans. Men jag tror jättemycket på truppen som åker till Japan. Alla är vinnarskallar och fantastiska curlingspelare, säger Maria.

Den svenska VM-truppen
Margaretha Sigfridsson (skip), Maria Prytz, Christina Bertrup, Sara McManus och Sofia Mabergs. Coach: Fredrik Hallström. Förbundskapten: Peja Lindholm

Gemensamma meriter för Lag Sigfridsson säsongerna 2011-2014:

OS-silver 2014
VM-silver 2012, 2013
EM-silver 2011
EM-brons 2012
EM-guld 2013
Elitserieguld 2012
Elitseriesilver 2013
Elitserieguld 2014
SM-guld 2012, 2013

Dam-VM 2015 spelas i Sapporo, Japan och startar lördag 14 mars. För de svenska damerna väntar Tyskland i premiärmatchen.

Grundserien, där alla möter alla, pågår fram till till torsdag den 19 mars. Sedan väntar ev. särspel och efter det, slutspel för de fyra bäst placerade lagen.

Sport | Curling
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in