Då störs svenskarna mest av sina grannar

By on 9 mars, 2022
Arkivbild

Nyårsafton och valborg är tillfällen då grannar ofta klagar på varandra. Men hur ser det egentligen ut resten av året? I en ny kartläggning har SBC låtit undersöka vilken tid på året det sker flest klagomål bland grannarna.

Att grannarna kan vara extra festglada och högljudda under vissa storhelger är de flesta vana vid. Med hjälp av statistik från Svenska Störningsjouren har SBC kartlagt hur utryckningar till följd av störande grannar sett ut de senaste åren. Statistiken visar att sedan 2013 har antalet utryckningar blivit fler för varje år. Fjolåret 2021 visade sig vara ett rekordår sett till antal klagomål bland grannar. Under året genomfördes närmare 12 procent av utryckningarna i april, vilket också är den månad då grannar störst som mest.

– Under pandemin har svenskarna tillbringat mer tid i hemmet vilket resulterat i att anmälningar om störande grannar skjutit i höjden. Bostaden har fungerat som ett hemmakontor för många vilket gjort att ljud från grannarna upplevts störande även under dagtid. Att april toppat listan för flest antal utryckningar är föga förvånande då svenskarna brukar tycka om att fira in våren ordentligt under valborg, säger Therese af Jochnick, Affärsområdeschef Juridik på SBC, Sveriges BostadsrättsCentrum AB.

I statistiken från 2013–2021 kan vi se att januari historiskt sett är den tid på året då grannarna stör sig som mest. Totalt har 10 procent av utryckningarna under de senaste nio åren nämligen skett under denna månad. September har varit den lugnaste månaden med endast 6,6 procent av utryckningarna.

– Oavsett när anmälan om störning kommer in är det viktigt att styrelsen tar frågan på allvar och i ett tidigt skede för en dialog med bostadsrättsinnehavaren. Vid klagomål från grannar är det nämligen styrelsens uppgift att se till att störningen upphör. Om inga åtgärder vidtas kan en bostadsrättsinnehavare enligt bostadsrättslagen ha rätt att kräva kompensation i form av nedsatt avgift eller skadestånd, säger Therese af Jochnick.

Topplista: då skedde flest utryckningar från Svenska Störningsjouren 2021

  1. April          11,7 procent
  2. Januari      11,4 procent
  3. Maj           11,3 procent
  4. Februari     9,2 procent
  5. Mars          8,9 procent

Sverige
Örebronyheter

Källa SBC
SBC Sveriges BostadsrättsCentrum AB är landets största oberoende företag av förvaltningstjänster för bostadsrätter. Bolaget grundades 1921 och är idag en helhetsleverantör som erbjuder expertis för bostadsrättsföreningen: ekonomisk och teknisk förvaltning, energirådgivning, projektledning av ombyggnation och renoveringar samt juridisk rådgivning. SBC tar varje år fram branschkompassen Sveriges Bostadsrättrapport och är en aktiv röst i media. Under hösten 2021 lanserade bolaget en unik, marknadsledande räntetjänst samt kampanjen ”Helt hemma”. SBC har idag 350 anställda och omsatte år 2021, 500 mkr i koncernen. Se kampanjen här: https://helthemma.sbc.se/.

You must be logged in to post a comment Login