Dags att byta till sommardäck – så undviker du livsfarliga däckbytesmissen

Av på 1 april, 2021

Dubbdäcken ska av senast den 15 april såvida det inte råder vinterväglag. För att slippa långa köer och folksamlingar är det bra att vara ute i god tid med däckbytet. Det finns dock en viktig detalj som kan vara direkt livsfarlig om den glöms bort – efterdragningen av hjulbultarna. Enligt Trygg-Hansas egen statistik lossnar nämligen hundratals hjul på svenska vägar som en direkt konsekvens av missen.

Det är många som tycker att det är svårt att hålla koll på vilka datum som gäller för däckbytet, vilket varje år brukar medföra timslånga köer på verkstäderna runt den 15 april. I år riskerar läget bli än mer ansträngt på grund av rådande restriktioner då fler måste byta ut sina däck i god tid för att inte riskera böter och med tiden utsätta sig för säkerhetsrisker med vinterdäck på torrt och varmt väglag.

Det livsfarliga misstaget
Enligt siffror från Trygg-Hansa lossnar uppskattningsvis 100–150 hjul varje år på bolagets försäkrade personbilar, vilket kan vara livsfarligt om däcket lossnar i hög fart på en motorväg. För att inte riskera allvarliga olyckor är efterdragningen av hjulbultarna avgörande.

– Däck som lossnar är en direkt konsekvens av att personer glömmer bort efterdragningen. Att efterdra hjulbultarna är enkelt och behöver bara göras en gång cirka fem till tio mils körning efter däckbytet. Använd ett fälgkors eller ännu bättre, en momentnyckel. Är man osäker kan man alltid ta hjälp av en verkstad, säger Mattias Pössl, motorexpert på Trygg-Hansa.

Allround-däck – bekvämt men riskfyllt
– Eftersom det inte är olagligt att köra med odubbade vinterdäck året runt så väljer vissa att inte byta ut sina däck av bekvämliga skäl, vilket jag avråder direkt ifrån. Det kan vara direkt livsfarligt eftersom vinterdäckens konstruktion har en mjukare gummiblandning vilket gör att bromssträckan blir betydligt längre och greppet sämre, säger Mattias Pössl.

En viktig funktion med rätt mönsterdjup är att förhindra vattenplaning på våta vägar.

– För att däcken ska ge bra friktion på fuktiga vägbanor ska sommardäck enligt lag ha ett mönsterdjup på minst 1,6 mm men jag ser gärna att det är mer. Om däcken har för lite djup kan vattenplaning även ske i låga hastigheter, säger Mattias Pössl.

Motorexpertens bästa däckbytartips:
För att hjälpa svenskarna med vad man ska tänka på inför däckbytessäsongen har Mattias Pössl, motorexpert på Trygg-Hansa, sammanställt sina bästa tips.

 • Kontrollera lufttrycket
  Att du har rätt lufttryck i däcken sparar inte bara bränsle, utan påverkar också däckens livslängd. Kom också ihåg att anpassa lufttrycket efter hur mycket du lastar. Rätt lufttryck är också viktigt för att kunna hantera bilen rätt i en kritisk situation.
 • Lyft bilen rätt
  Använd gärna garagedomkraft och pallbock, men innan du lyfter bilen ska du först kontrollera var bilens lyftpunkter sitter, du finner svaret i bilens instruktionsbok. Bilen måste stå helt plant med en växel ilagd och handbromsen åtdragen, innan du sätter igång arbetet.
 • Se till att däcken inte är för slitna
  Mönsterdjupet på vinterdäck ska vara minst 3 millimeter, men av säkerhetsskäl bör det gärna vara mer. För sommardäcken räcker däremot ett mönsterdjup på 1,6 millimeter, men liksom för sommardäcken bör mönsterdjupet vara större av säkerhetsskäl. Säkerställ även att däcken inte har så kallade torrsprickor eller andra synliga skador, då kan du behöva byta dina däck trots bra mönsterdjup.
 • Sätt de bästa däcken bak
  Oavsett om du har en fram- eller bakhjulsdriven bil bör de bästa däcken, med andra ord de som har störst mönsterdjup eller dubbutstick, sättas bak på bilen. Detta då det minskar risken för sladd när du svänger eller bromsar.
 • Är du osäker – anlita ett proffs
  Om du är det minsta osäker på hur du byter däck på ett korrekt sätt, bör du vända dig till en verkstad eller däckfirma. De kan även hjälpa dig med förvaring av däck.
 • Förvara däcken rätt
  Om du förvarar däcken hemma, tänk på att undvika hög värme och solljus. Om däcken sitter på fälg ska de staplas eller hängas upp, medan lösa däck ska stå upp med slitbanan mot underlaget och helst roteras en gång i månaden.
 • Kom ihåg att efterdra hjulbultarna
  Oavsett om du bytt däcken själv eller låtit någon annan göra det, är det viktigt att du efter några mils körning efterdrar hjulbultarna. Använd ett fälgkors eller allra helst en momentnyckel, så riskerar du inte att dra för löst eller för hårt. Rätt åtdragningsmoment för just dina hjulbultar hittar du i instruktionsboken. Är du osäker är det alltid bäst att låta en verkstad göra jobbet.

Fakta om vinterväglag och däck
Vinterväglag råder när man kan se snö, frost, snömodd eller is på vägen. Det är polisen som avgör om det är vinterväglag på platsen där man befinner sig. Om vinterväglag råder ska bilen ha vinterdäck – med eller utan dubb – från 1 december till 31 mars. Dubbdäck får användas 1 oktober till 15 april, men vid vinterväglag kan de även användas annan tid.*

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Trygg-Hansa

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in