Dags att fatta beslut om smittsäkra lopp

Av på 11 februari, 2021
Foto: Daniel Eriksson

Riksidrottsförbundet har idag skickat en skrivelse om behovet av smittsäkra lopp och tävlingar utomhus i den fria naturen till socialminister Lena Hallengren för att tydliggöra behovet av lösningar. Dagens trubbiga regelverk gör det omöjligt för idrottsrörelsen att planera aktiviteter och evenemang som ger motivation, lust och mål att träna genom pandemin.

Det har på snart ett år, sedan pandemins början, fortfarande inte hittats en reglering för att möjliggöra smittsäkra lopp och tävlingar på stora ytor som på vatten, väg, snö och i skogen.

– Jag förväntar mig att den remiss som regeringen lovat att skicka under februari innehåller färdiga förslag på hur både förordning och föreskrifter ska justeras för att möjliggöra dessa lopp och tävlingar. Den är helt nödvändig då våra lopp har en planeringstid på upp till ett halvår, säger Björn Eriksson, ordförande Riksidrottsförbundet.

Sedan Vårracet, en mindre tävling i Blekinge med cirka 500 deltagare, ställdes in i mitten av mars 2020, har tusentals orienteringstävlingar av samma storlek gått om intet på grund av pandemin. Dessutom samlade bara Friidrottsförbundets många olika motionslopp under 2019 över en halv miljon startande. Majoriteten av de loppen var över 10 kilometer och fungerar som en morot som gör att många håller i sin träning regelbundet och över tid.

– Regeringen och Folkhälsomyndigheten har på snart ett år inte hittat en reglering som gör det möjligt att fortsatt bidra till en stärkt folkhälsa med minimal risk för smittspridning trots att de själva lyft att restriktionerna inte kommit till för att stoppa just dessa lopp och tävlingar. Dessa tävlingar och lopp är snarare mer smittsäkra då planering och organisering är än mer genomtänkt än vid träning eller icke organiserat motionerande, säger Björn Eriksson.

– Dessutom är tävlingen en avgörande motivationsfaktor för många att träna regelbundet i många månader för att nå målet exempelvis i ett maratonlopp. säger Björn Eriksson.

Sport | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Riksidrottsförbundet

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in