Dags att kontrollera bilen inför bilsemestern

By on 6 juli, 2022
Arkivbild

Dags att kontrollera bilen inför bilsemestern – tips om hur du kan spara bränsle, inför den kommande semestern är det bra att redan nu kontrollera att bilen och däcken är i bra skick för att garantera en avslappnad och säker bilsemester.

Saker som bör kontrolleras är till exempel om bilen ska besiktigas före semestern och om alla ljus fungerar som de ska. De höga bränslepriserna gör många bekymrade när man sätter sig ner och börjar planera bilsemestern. Men även bränsleförbrukningen kan minskas väsentligt med några enkla åtgärder.

Du kan först kontrollera vissa grundläggande saker.

– För det första är det bra att se efter om bilen och husvagnen ska besiktigas före semestern. Kontrollera även att alla ljus fungerar, att det finns spolarvätska och att bilens rutor är rena både in- och utvändigt, säger Magnus Fritz, bilservicechef på Vianor i Sverige.

Kontrollera åtminstone följande saker på bilen före bilsemestern:

 • Mönsterdjupet på däcken och ta bort små stenar som har fastnat i däckspåren. Sommardäck ska ha ett mönsterdjup på minst 1,6 millimeter men säkerheten försämras avsevärt på våta vägar när mönsterdjupet är mindre än fyra millimeter.
  .
 • AC-systemet.
  Byt även luftfiltret om det senast byttes före vintern eller om du har kört länge efter senaste bytet av filtret.
  .
 • Lufttrycket i däcken.
  Bilen lastas ofta tungt när man åker på bilsemester. Därför ska däcken ha mer luft för att klara viktökningen. I bilens instruktionsbok anges det rekommenderade lufttrycket när bilen är tungt lastad. Kontrollera även lufttrycket i  reservdäcket om bilen har det.
  .
 • Batteriets skick.
  12-volts batteriets skick bör kontrolleras, speciellt om det är gammalt. Höga sommartemperaturer påfrestar batteriet på samma sätt som kylan på vintern.
  .
 • Oljor och vätskor.
  Viktigaste vätskor att kontrollera är motorolja, bromsvätska och kylarvätska.
  .
 • Släp- och husvagnens skick.
  Om vagnen är äldre är det bra att kontrollera speciellt däcken. Kontrollera även att ljusen fungerar som de ska.
  .
 • Lasta bilen och vagnen på rätt sätt.
  Kom ihåg bilens samt släp- och husvagnens högsta tillåtna totalvikter och fäst fast alla tunga saker.

Många sätt att minska bränsleförbrukningen

Med dagens höga bränslepriser lönar det sig att köra ekonomiskt, ha koll på däcken och undvika att ha onödiga tunga saker i bilen.

– Utöver däckvalet kan ett ekonomiskt körsätt spara 10-20 procent bränsle. Även däcken håller längre när du kör mjukt, sammanfattar Magnus Fritz.

Så här kan du minska bilens bränsleförbrukning:

 • Eko-körning.
  Du kan minska bränsleförbrukningen genom att undvika tomkörning, att köra förutseende, motorbromsa i stället för att använda vanliga bromsar och genom att använda motorvärmare när det är kallt ute. Även lägre hastighet och mjuk körning genom att undvika häftiga accelerationer och inbromsningar minskar bränsleförbrukningen rejält. Till exempel förbrukar bilen betydligt mindre bränsle om hastigheten är 90 km/h i stället för 110 km/h.
  .
 • Rätt typ av däck.
  Däckens rullmotstånd har en stor betydelse för bränsleförbrukningen. Däck i klass A i EU:s däckmärkning sparar upp till en halv liter bränsle på 10 mil, jämfört med däck i den sämsta klassen.
  .
 • Lufttryck.
  Rätt lufttryck minskar bränsleförbrukningen och ökar däckens livslängd. Lufttrycket bör kontrolleras varje månad.
  .
 • AC-systemet.
  Bilens AC-system förlorar cirka 10-15 procent av sitt köldmedel om året vilket gör att systemets kompressor måste arbeta hårdare vilket i sin tur ökar bränsleförbrukningen. AC-systemet bör servas vartannat år eller efter tillverkarens rekommendation och kontrolleras varje år.
  .
 • Tunga saker.
  Onödiga tunga saker i bilens bagageutrymme ökar vikten och bränsleförbrukningen. Därför bör alla tunga saker som inte behövs tas bort.

Sverige
Örebronyheter

Källa Vianor

You must be logged in to post a comment Login