Dags att köpa fritidshus – här är mäklarnas bästa tips

Av på 15 april, 2019

Nu drar högsäsongen för fritidshusmäklare igång på riktigt. De kustnära smultronställena är högt eftertraktade, både i Sverige och utomlands, och den nya generationens köpare kräver allt högre standard på sina stugor. Här är mäklarnas bästa tips för att lyckas med ditt fritidshusköp.

När Peter Lindeberg började förmedla bostäder för 30 år sedan var kraven på fritidshus ganska låga. Den föregående generationens köpare ville ha ett ställe på landet att vila ut på, hur det såg ut och vilka faciliteter som fanns var mindre viktigt.

Då brydde man sig inte så mycket om golvet lutade eller om du behövde duscha i ett uthus på gården. I dag är kraven betydligt högre. De flesta söker villastandard med allt som finns hemma, säger Peter Lindeberg, Mäklarringen Umeå.

Sök dig en bit från kusten
För att hitta sitt drömhus utan att bli ruinerad föreslår Peter att man söker sig en bit från kusterna, det räcker med några mil inåt landet för att komma ner i pris. Att heller inte nöja sig med att bara utgå från annonsbilderna är också bra.

Åk ut till platsen och känn efter. Strosa runt i området och botanisera i närmiljön. Det kan vara så att bilderna i annonsen inte förmedlar rätt känsla, men kanske ändå kan vara det du egentligen söker, fortsätter Peter Lindeberg. 

Högt tryck på fritidshus i Roslagen
Stockholms skärgård har länge varit populärt bland fritidshusintressenter, vilket har gjort att utbudet är ganska litet. Benny Forsius har förmedlat fritidshus i Roslagen sedan 2007 och tipsar köpare att bevaka fritidshusmarknaden i slutet av våren eller strax efter sommaren.

– Utbudet är som störst i skiftet mellan maj och juni, men även under september blir det en del försäljningar då vissa ägare känner sig färdiga med sitt fritidshus. Då finns det möjlighet att fynda, säger Benny Forsius som arbetar för Mäklarringen i Norrtälje.

För att vara säker på att få vad du betalar för rekommenderar Benny att anlita ett besiktningsföretag som gör en besiktning av fastigheten.

– Vill du göra det själv föreslår jag att du använder näsan. Finns det några konstiga lukter? Och vill du använda huset på vintern är det viktigt att säkerställa att det finns tillgång till vatten året runt, föreslår Benny Forsius.

Allt större intresse för Spanien
Under de senaste åren har svenskars intresse för fritidshus utomlands ökat. Många söker sig till Spanien där priserna fortfarande är låga efter bostadskraschen som följde finanskrisen i slutet av 2000-talet. Katarina Johansson har jobbat med fastighetsförsäljning för Mäklaringen i Spanien sedan 2015 och blev först förvånad över vilka som söker sig dit.

– Jag trodde att det främst skulle vara äldre svenskar, men det finns ett enormt intresse bland barnfamiljer. Vi säljer mest söder om Torrevieja på Costa Blanca-kusten. Där är det otroligt prisvärt och det finns bra flygförbindelser, säger Katarina Johansson.

Svenska fastighetsförmedlare arbetar ofta på ett annorlunda sätt i Spanien jämfört med Sverige. Där Katarina Johansson arbetar har de ett unikt arbetssätt då de istället för att endast visa upp bostäderna hittar de först en köpare och letar därefter upp ett fritidshus som passar dennes önskemål. Katarina Johansson tipsar svenskar som är intresserade av ett boende i Spanien att ha finansieringen klar innan avresan, så att man slipper resa fram och tillbaka flera gånger. Dessutom bör man kontakta mäklare i god tid innan man planerar att komma ner för att kunna förbereda sig så bra som möjligt.

– Men annars är det inte så svårt. Vi har kontor på många platser i Spanien, så vi kan hjälpa till under hela processen. Vi hjälper till med de juridiska bitarna och säkerställer att du som köpare blir nöjd, avslutar Katarina Johansson.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in