Dags att styra upp friskvårdsbidraget

By on 1 april, 2023
Förbunden inom friskvårdsbranschen önskar att friskvårdsbidraget styrs upp och öronmärks till utövare inom hälsobranschen som har gått godkända och granskade utbildningar.
Bild: Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

Är friskvårdsbidraget en anställningsförmån för att bidra till friskare personal och på sikt ökad folkhälsa, eller ska det vara ett bidrag som kan användas till diverse nöjes- och underhållningsaktiviteter?

Det är frågan som väcks efter Sveriges biografers nyligen lagda förslag att biobesök ska kunna ingå i friskvårdsbidraget.

Förbunden inom friskvårdsbranschen tycker att det är dags att påminna om vad syftet med friskvårdsbidraget var från allra första början:

”Friskvårdsbidraget kom till för att ersätta förebyggande rehabilitering och underlätta för arbetsgivare att skapa friskvårdande aktiviteter till de anställda. När friskvårdsbidraget lanserades kunde man inom bidragets ramar i stort sett välja mellan att träna på gym, simma, gå på gympa eller få massage.

I dag finns det över 100 friskvårdsaktiviteter godkända och fler tillkommer.

Detta är ett fantastiskt och världsunikt bidrag där skattesubventionerade insatser skapar en bred förebyggande folkhälsa. Men friskvårdsbidraget håller nu på att utarmas och helt spåra ur enligt oss i friskvårdsbranschen. Som till exempel det senaste förslaget att även biobiljetter ska rymmas inom friskvårdsbidraget.”

Tydligare regelverk

Man efterlyser bättre styrning och tydligare beskrivning av friskvårdsbidragets ändamål, användande och utbildningskrav på leverantörer, det tidigare ganska klara regelverket har nu blivit ganska rörigt. Det är svårt för arbetsgivarna att välja och godkänna friskvårdsformer idag. Ansvaret för friskvårdsbidraget ligger hos arbetsgivaren och kontrollansvaret ligger hos Skatteverket.

Nej till fusket

Förbunden och organisationer får massor av anmälningar om fusk inom friskvårdsbidraget. Det köps nagelförlängning, färgas ögonbryn, köps presentkort till familjen och alla möjliga tjänster som inte arbetsgivarna ska subventionera. På kvittona skrivs sedan att kunden köpt t ex en massagebehandling. Detta är bedrägeri och ett lagbrott, både från leverantören och kunden.

Vad är det förbunden vill då?

Förbundenoch organisationer inom friskvårdsbranschen önskar att friskvårdsbidraget styrs upp och öronmärks till utövare inom hälsobranschen som har gått godkända och granskade utbildningar. Där man vet att utövarna är ansvars- och behandlingsskadeförsäkrade och följer branschen etiska riktlinjer.

Detta är extra viktigt i en bransch där man rör sig med oskyddade yrkestitlar. Vem som helst kan kalla sig för pt, massageterapeut, kostrådgivare, med mera. Man tycker att arbetsgivarna har ett ansvar att säkerställa att deras anställda får trygg och säker friskvård av seriösa aktörer i branschen.

Ekonomi/Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Kroppsterapeuternas Yrkesförbund

You must be logged in to post a comment Login