Dags för Korpspelen i sommar – i flyghangar i Gammelbo

Av på 31 mars, 2022
Två korpar i en reklamfilm för Korpspelen som spelas i sommar.
Foto: LindeKultur

Efter två års pandemi-väntan är det äntligen dags i sommar för Korpspelen som är Bergslagens Spektakelteater största produktion hittills med närmare 50 personer i ensemblen. Korpspelen är en varieté med premiär 28 juni och sex föreställningar fram till 5 juli.

Spelplats är flyghangaren Aerodromen som inte ligger långt från Gammelbo gård utanför Ramsberg.

Korpspelen var planerad att sättas upp redan sommaren 2020 i Ramsberg – men pandemin har gjort att prmeiären fått vänta. Förberedelserna är redan i full gång inför sommarens föreställning. Repetitionerna började i februari för att sedan jobba fram föreställningen som ska ha premiär 28 juni med sex föreställningar fram till 5 juli.

Spelplats för föreställningen är flyghangaren Aerodromen (bilden) som inte ligger långt från Gammelbo gård utanför Ramsberg i norra Lindesbergs kommun – en helt unik spelplats i ett gammalt segelflygshangar.

Korpspelen i Gammelbo är en varieté med 22 scenen i regi av Stefan Jansson om Ramsbergs socken och Bergslagen i dåtid, nutid och framtid. Framför allt handlar den om vad som utgör centrum och vad som är periferi. 

Stefan Jansson berättar: ”Bergslagen har för nästan ett ögonblick sen varit fullständigt livsavgörande för Sveriges framgång och ekonomiska välstånd. Ramsberg har precis som Bergslagen utgjort en mittpunkt, ett hjärta, ett centrum. Helt plötsligt utgör vi världens utkant. Och kommer framför allt fram i mediabevakning genom nedläggningar och besparingar. Vem och vad avgör vad som är mittpunkt och centrum? Kanske kommer vi i föreställningen fram till att just Aerodromen i Gammelbo är centrum i världen?”

Många historiska personer passerar revy i föreställningen: Krister Klasson Horn af Åminne (rättshaveristen på Gammelbo gård), bergsrådet Daniel Tilas, Lasse-Maja (vår första offentliga trans-person), Elsa Beskow och många fler. 

”Vi hanterar bergsbrukens framväxt, invandring av finnar, tyskar och valloner och dagens invandring. Vi berör industrialisering och biblioteksuppror. Det blir teater, film, rörelse, sång och musik i en svårslagen blandning. Vi kommer också ha en trio musiker som ackompanjerar föreställningen. Musiken är från många olika tider och för berättelsen framåt. Det vokala uttrycket, sången är också viktigt för berättelsen”, förklarar Stefan Jansson.

Projektet är ett samarbete mellan Bergslagens Spektakelteater, Gammelbo Byalag och Ramsberg en bygd i Bergslagen.

Förberedelserna inför sommarens föreställning började redan i februari för att sedan jobba fram föreställningen som ska ha premiär 28 juni.

Kultur | Gammelbo
Örebronyheter

Källa LindeKultur

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in