Damlandslaget möter Italien i Borås

By on 9 december, 2017

Sverige kommer att spela mot världsnationen Italien i Borås den 10 februari 2018. De svenska damerna har fått en smakstart på EM-kvalet med två raka segrar och tar sig nu an Italien i Borås. En vinst skulle innebära att laget står med ena benet i EM 2019. – Borås är en riktig basketstad och bjuder på ett härligt arrangemang, det kommer att bli en fantastisk upplevelse, säger Johannes Wohlert från Svenska Basketbollförbundet.

Efter bortavinst mot Kroatien och storvinst hemma mot Makedonien mår landslaget ganska bra för tillfället. Nästa kvalfönster blir oerhört viktigt då två hemmamatcher spelas. Vinster i dessa matcher kan betyda att Sverige i bästa fall redan är kvalificerat för EM2019 eller att en vinst mot Makedonien borta räcker för att ta gruppsegern.

Italien är dock ingen lätt nöt att knäcka. Laget gjorde succé i sommarens EM och har WNBA-mästarinnan Cecilia Zandalasini som spjutspets. Zandalasini snittade 19 poäng och 9,6 returer i EM och tog en plats i All Star Team. Italien var en hårsmån från att kvalificera sig till VM och har en stark baskettradition. I kvalets första matcher imponerade dock inte laget, förlust mot Kroatien och en liten vinst borta mot Makedonien.

Det har öppnat upp för Sverige som nu tar emot Italien i Borås. Arrangerande förening Borås Basket har flera år blivit utsedda till ”årets matcharrangör” i Basketligan men får nu ta sig an damlandslaget. Matchen blir ett utropstecken såväl för dam- som för herrverksamheten.

– Det känns fantastiskt roligt för oss i Borås Basket att få välkomna damlandslaget till Borås. Vi ser fram emot en härlig basketupplevelse som vi är övertygade om kommer att ge energi till våra basketungdomar och viktig inspiration för tjejerna i vår flick- och damverksamhet, säger Mattias Modig, sportchef Borås Basket Dam.

– Det blir enormt spännande att få arrangera en match av denna kaliber. Extra kul också att publiken i västra och södra delarna av Sverige, utan att resa jättelångt, får chans att se en EM-kvalmatch live och på plats, säger Jonas Larsson, sportchef Borås Basket Herr.

För Borås är det också viktigt och roligt att damlandslaget väljer att spela en så pass stor match i staden. – När förfrågan kom om att arrangera EM-kvalet i Borås ställde vi oss direkt positiva till att ta oss an denna utmaning. Tillsammans med Borås Basket känner vi oss väldigt trygga i att arrangera stora basketevenemang. Extra roligt att det är damlandslaget som kommer hit och bjuder på högklassig och spännande idrottsupplevelse, säger Tommy Jingfors, förvaltningschef, Fritid- och folkhälsoförvaltningen hos Borås Stad.

Särskilt intressant blir matchen i matchen mellan den svenska WNBA-stjärnan Amanda Zahui och Cecilia Zandalasini, en duell på yppersta världsnivå. Amanda Zahui rankas för närvarande som den bästa spelaren i hela Euroleague – en nivå som endast Frida Eldebrink och Kicki Johansson varit på tidigare.

Biljettsläppet sker den 18 december via www.basket.se/biljett och upp till 3000 åskådare får plats i Boråshallen.

Sport | Basket
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login