Dancehallscenens superstjärnor kommer till Örebro

By on 10 februari, 2023
Foto: Pressbild

Dancehalldansens kraft står i fokus när svenska och internationella stjärnor möts i dansföreställningen RULE. För koreografin står Imenella och Rut Roos, som tillsammans skapat en hyllning till dancehalldansens historia och samtid. Den utsålda turnépremiären äger rum på Dansens hus i Stockholm 3 februari, därefter gästar stjärntruppen Skellefteå, Umeå, Örebro, Uddevalla, Kungsbacka och Uppsala.

Den jamaicanska dancehalldansen och musiken utgör en allt större del av vårt svenska kulturkanon, något som märks på nattklubbar, topplistor och hos den ständigt växande skara danselever som dras till det internationella fenomen genren är i dag.   

Dancehall må vara starkt förknippat med fest, social dans och en attityd som aldrig ber om ursäkt för sin existens. Och när svenska Unruly Gangs Imenella Mohamed och Rut Roos i scenföreställningen RULE, samarbetar med några av den jamaicanska och internationella scenens största namn, får dansens språk, avancerade teknik och dynamik tala för sig själv.

Imenella Mohamed inledde sin karriär som framgångsrik dancehalldansare och har de senaste åren gjort succé som popartist med hitlåten “Chagga” och prisats bland annat med en Grammis i kategorin Årets nykomling. RULE är initierad av Imenella tillsammans med hennes mångåriga kreativa partner Rut Roos: väletablerad dansare, dj och koreograf bakom scenföreställningarna I mellan för Riksteatern och HÄR på Stadsteatern. Rut har också medverkat i musikvideor med artister som Cardi B och Linda Pira.

Tillsammans med Tevin ”Killer Bean” Kadeem Shaw, Owen ”Upgrade” Reece och Sherlon ”Smood” Brooks från Jamaica samt Grâce Tala, N’dathe ”Gato” Sakho, Arnaud ”Lil Gbb” Burger (Frankrike) och Amelis Nicoletti Riquelme, Younes Majri (Sverige) har de skapat en hyllning till dancehalldansens historia och samtid där influenser från bland annat afrobeat tar plats.

Dansgruppen Unruly Gang grundades 2013 av Imenella Mohamed, Rut Roos och Nathalie Salomonsson. Gruppen växte snabbt till ett danskollektiv med stor mångsidighet och starka individer. Tillsammans representerar de dansstilar som dancehall, hiphop, afro och samtida dans.

RULE produceras av Drift Agency i samarbete med Unruly gang.

RULE turnerar under våren 2023 och är en samproduktion med Dansnät Sverige och Dansens Hus.

Den 12 februari kommer turnén till Örebro och Hjalmar Bergmanteatern.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: ILES PR

You must be logged in to post a comment Login