Dans och teaterelever visar vad de går för på Kulturkvarteret

Av på 2 december, 2021
Foto: Asia Nour

På lördag 4 december visar Karolinska Gymnasiets dans- och teaterelever vad de har arbetat med under hösten. Jultragedin Flickan med tomtebloss och en dansföreställning om hur samhällets normer formar oss. —Produktionerna är ett smakprov från vår första termin i Kulturkvarterets fantastiska lokaler, säger Malin Smith-MacGowan, lärare på Estetiska programmet.

Från och med det här läsåret så har dans- och teaterelever från Karolinska gymnasiets estetiska program delar av sin undervisning på Kulturkvarteret. Under hösten har årskurs två arbetat med två stora produktioner som har premiär på lördag den 4 december. De öppna föreställningarna är en del av Kulturkvarterets invigningsår.

Danseleverna har skapat egna koreografier om hur samhällets normer kan påverka hur vi bör vara som individer. Resultatet blev den tjugo minuter långa dansföreställningen UToIN.

– I mitten av scenen hänger en lampa som symbol för samhället och som koreografierna kretsar kring, berättar dansläraren Malin Smith-MacGowan.

Teatereleverna har skapat en uppsättning av den poetiska jultragedin Flickan med tomtebloss. Manuset är Åsa Lindholms bearbetning av H.C. Andersens klassiska saga Flickan med svavelstickorna. Under den kreativa processen, från analys och tolkning till färdig föreställning, har eleverna jobbat med teaterns samtliga uttrycksområden.

– Eleverna har verkligen gjort allt! Skådespeleri, ljud, ljus, scenografi, kostym, mask och marknadsföring, förklarar teaterläraren Johanna Oranen.

Högskoleförberedande studier

Det estetiska gymnasieprogrammet är högskoleförberedande precis som de natur- och samhällsvetenskapliga programmen.

– Det fina med estet är att du får en gymnasietid som innehåller en skön blandning av teoretiska skolämnen och det konstnärliga och kreativa, säger Emily Schultz-Eklund, teaterlärare på Karolinska gymnasiet.

Hennes kollega tillägger;

– Om du är intresserad av dans eller teater så är du hjärtligt välkommen att söka till estet på Karro och få möjligheten att vistas i Kulturkvarterets fantastiska lokaler flera gånger i veckan, säger Malin Smith-MacGowan.

Praktisk information

Båda klasserna ger två föreställningar samma dag, kl. 11.00 och 14.00. UToIN visas i Ridån och Flickan med tomtebloss spelas i Blackboxen. Båda lokalerna finns på våning 4, som kallas Limpan, högst upp i Kulturkvarteret.

Fri entré med begränsat antal platser, inget vaccinationsintyg krävs. Biljetter bokas och hämtas i receptionen på Kulturkvarteret.

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa: Kulturkvarteret

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in