Dansscen Örebro presenterar OÜM

By on 27 augusti, 2021
Foto: Elian Bachini

Den 19 september kommer det franska danskompaniet Cie Massala till Hjalmar Bergmanteatern med föreställningen OÜM – en glädjefylld tribut till livet. Med sex dansare och två livemusiker bjuds vi på dans som överskrider stilistiska barriärer och får oss att ryckas med i deras svettframkallande intensitet.

Dansföreställning Oüm

19 september på Hjalmar Bergmanteatern. Föreställningen startar kl. 19 och slutar cirka kl. 20.20.

OÜM har inspirerats av den egyptiska sångerskan Oum Kalthoum som kan räknas som den främsta sångerskan inom arabvärlden fram till idag. Hon var oerhört populär i arabvärlden men nästan helt okänd i västvärlden. En häpnadsväckande sångerska som iklädd manskläder kunde improvisera i timmar. Även den persiske poeten och matematikern Omar Khayyam från 1000-talet har inspirerat föreställningen – ett eko mellan Beirut och Kairo, den magnifika prosan från en persisk poet och resonansen av en feministisk röst från öst.

Koreografen Fouad Boussouf grundande danskompaniet Cie Massala 2010. Egensinnigt och nyfiket kombinerar han kraften i hiphop med rytmer från nordvästra Afrika. Boussouf låter sina verk inspireras av sin hembygd i Marocko och arabvärlden och är alltid influerad av angelägna samtida ämnen.

Foto: Elian Bachini

Efter föreställningen blir det publiksamtal med dansarna. Moderator är Frida Lundberg Jansson, danspedagog på Kävesta Folkhögskola.

Föreställningen turnerar med Dansnät Sverige och får stöd av Franska institutet och Franska institutet i Sverige. Biljetter köps via tickster.com

Workshop

17 september kl. 17–19 erbjuder Dansscen Örebro en workshop för danserfarna. Workshopen äger rum på Kulturkvarteret. Deltagare får möjlighet att inspireras av dansarna ur kompaniet Cie Massala. 

Kostnadsfritt, begränsat antal platser. Åldersgräns 18 år. Först till kvarn gäller och anmälan görs till josiane.saade@orebro.se 

Kultur | Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro kommun
Dansscen Örebro
Dansscen Örebro vill väcka intresset för dans i Örebro kommun. Fokus ligger på nyskapande och intressanta föreställningar från hela världen. Även publika aktiviteter och workshops erbjuds i samband med föreställningarna. Mer information finns på www.orebro.se/dansscenorebro

You must be logged in to post a comment Login