Därför bör du starta dagen med en kalldusch

By on 30 juli, 2022
Foto: Pixaby

Att chocka kroppen med kallt vatten är en trend som har växt explosionsartat de senaste åren, det är inte bara ett effektivt sätt att vakna till på morgonen. Kalldusch har fler hälsofördelar, låt dig inspireras och våga ta steget in i kallduschen.

Efter en kall vår är det många som längtar efter värme. Men när graderna i vattnet stiger bör du dra ner temperaturen i duschen för att ta del av hälsofördelarna man uppnår genom att chocka kroppen med iskallt vatten. Stärkt immunförsvar, lägre stressnivåer och glowig hy kan vara en effekt av att duscha kallt.

– Allt fler börjar upptäcka de många hälsofördelar man kan nå med enkla och naturliga medel. Att kallbada är någonting som gjorts i många generationer men som fått ett rejält uppsving de senaste åren. Du behöver inte bo nära vattnet för att ta ett dopp. En kall dusch varje morgon kan ge liknande effekt. Hos majoriteten som testat och all forskning bakom råder det ingen tvekan om att det fungerar. Varför inte utmana en vän och testa det tillsammans under en period? säger Linda Granquist, näringsterapeut på Life.

Hälsofördelar med att duscha kallt:

Bättre blodcirkulation och mindre smärta

När du duschar kallt dras venerna ihop. Kallvatten stimulerar därför blodcirkulationen och gifter kan elimineras från blodomloppet, vilket minskar inflammation i vävnaderna.

Stärkt immunförsvar

Den ökade blodcirkulationen och kroppen som arbetar för att hålla sig varm ökar även din ämnesomsättning – vilket stimulerar tillväxten av vita blodkroppar. Många undersökningar har pekat på att personer som duschar eller badar kallt bekämpar förkylning snabbare.

Lindrar stress

Trots att en kalldusch rent spontant kan kännas som en stressig upplevelse för kroppen så får den plötsliga kylan vår kropp att utsöndra endorfiner och sänker våra stressnivåer. Framför allt långsiktigt kan den plötsliga chocken från kylan göra att kroppen hanterar stressiga situationer bättre.

Fördelaktigt för hud och hår

Varmt vatten tar bort några av de naturliga, skyddande oljorna som huden och hårbotten producerar. Kallt vatten hjälper oss därför bevara fukt i hud och hår och hjälper därmed håret behålla sin glans och huden sin lyster.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Life

You must be logged in to post a comment Login