Därför kan Sony bli ett hot mot Apple och Samsung.

Av på 9 maj, 2013

Apple och Samsung är störst på smartphonemarknaden. Men Sony’s varumärke är på stark frammarsch och rekommendationsandelen har ökat. Det visar Straylights varumärkestracking som bygger på 2 400 intervjuer det senaste året.

Det är spännande att följa utvecklingen för de olika tillverkarna av mobiltelefoner just nu. Apple och Samsung har byggt upp starka positioner men det finns flera frågetecken inför framtiden som kan förändra bilden.

Förändringar i marknadsandelar kan förutses genom att analysera hur varumärken utvecklas och ett av världens starkaste varumärke är Sony. Efter några års negativa utveckling inom mobiltelefoner kan vi se hur Sony nu börjat röra på sig.

-Alla har åsikter om mobiltelefoner och vilka varumärken som är bäst. Vi har siffror från april 2013 som visar att Apple är starkare än någonsin, Samsung har stagnerat, HTC tappar. Och riktigt intressant är att Sony är på gång. Säger Magnus Ernestam, , VD och varumärkesanalytiker på Insiktsbyrån Straylight AB.

Sony

Sony har släppt Ericsson ur sitt namn och lanserat sin nya Xperia Z med extremt bra kamera samt vattentätt chassi. De har lyckats vända den negativa trenden som fanns tidigare.

Sony är på väg att vända varumärket. Vi kan se en stark förändring i hur man ser på varumärket. Rekommendationsandelen har ökat till 13 procent (andelen svenskar som rekommenderar märket). Supportersandelen ligger på 5 procent (andelen svenskar som har märket som sitt favoritmärke) och har under 2013 nära fördubblats.

Samtidigt kan vi notera att bilden av Sony är under förändring. Svenskarna har åter börjat se Sony som ett innovativt märke. För ett år sedan såg ca 10 procent av svenskarna Sony som innovativt, idag är det hela 20 procent. Det är bara att konstatera att Sony håller på och vända en negativ trend och att man åter förknippas med nytänkande produkter.

Sony har fått media på sin sida och artiklarna skapar en bild av ett nytt Sony. Några rubriker från 2013:

Den bästa telefonen du kan få tag på i dagsläget i Sverige kommer från Sony Mobile. Xperia Z är fantastiskt bra och vattentät, men dyr. IDG februari 2013. Sony Xperia Z – vattentät superlur saknar inget. Metro februari 2013.

Apple

-Har Apple börjat tappa anhängare 2013 eller är varumärket fortsatt starkt? Det diskuteras i media om att Iphone 5 inte är tillräckligt spännande längre. Alla väntar på en ny modell som verkar dröja.

Under 2013 kan vi se att Apple har stärkt sin position ytterligare. Rekommendationsandelen hela 43 procent i april 2013. För ett år sedan låg den på 38 procent. Även andelen supporters ökar Det är bara att konstatera att i Sverige totalt kan Apple förlita sig på kraften i Iphone 5 lanseringen och det finns mer att göra innan man behöver en ny modell på marknaden.

Samsung

-Kommer Samsung fortsätta ta marknad? Samsung får många positiva omdömen just nu och vi kan läsa om deras framgångar på världsmarknaden. Och deras nya modell Galaxy4 anses av många som världens bästa mobil. Vi undrar förstås i vilken takt deras varumärke egentligen växer.

Svaret är att vad gäller rekommendations- och supportersandel så har Samsung haft en topp som kom redan under hösten 2012. Därefter ligger rekommendationsandelen relativt stabilt. Kanske kommer en ytterligare topp längre fram när lanseringen av Galaxy 4 kommit längre. Just nu ser det ut som Samsung har ”peakat”. Och det kommer samtidigt nya intressanta mobiler från andra tillverkare.

HTC

-En av de mest omtalade telefonerna just nu kommer från HTC. Kommer deras nya modell HTC One att vända den negativa utvecklingen som märket har haft. Räcker det med en bra telefon för att vända en negativ utveckling?

För ett år sedan rekommenderades HTC av ca 22 procent av svenskarna. Idag ligger nivån runt 17 procent. Det är en dramatisk försämring och under 2013 kan vi inte se någon förstärkning av märket så långt. Den nya telefonen har just lanserats och konkurrerar just nu med Galaxy 4 om de köpare som vill ha det senaste. Vi får anledning att återkomma till HTC, trenden ser som sagt inte bra ut men tiden får visa om den nya mobilen vänder varumärket.

ZTE

-Det har talats mycket om de nya Kinesiska märkena som har förutspåtts en lysande framtid. Hur fungerar ZTE efter en tid på marknaden?

Svaret är att det inte går något vidare. Det är få som känner till, få som rekommenderar och mycket få som har märket som favoritmärke. Rekommendationsgraden ligger under 1 procent och trenden är negativ. För ett år sedan låg den på 2 procent. Än så länge har de kinesiska märkena inte rosat marknaden. Men de kommer säkert igen framöver, marknaden blir trots allt mer mogen över tiden. Det öppnar för aktörer som ZTE och Huawei.

Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in