Därför ska du se över elen i sommarstugan

By on 10 oktober, 2022
Arkivbild

Under höstsäsongen är vi allt mer sällan i sommarstugan, det betyder att det är hög tid att förbereda stugan inför kommande säsong. Läs tipsen om hur du höjer elsäkerheten i sommarstugan.

Äger du ett fritidshus kan det vara bra att du tar dit en elektriker, faktum är att hela 25 procent av alla bränder i hus och lägenheter är elrelaterade och hade kunnat förhindras.

– Det är inget snack om att elmaterial har ett bäst före-datum. Dels kan elledningar i väggar vara skadade och dels kan de vara överbelastade då de inte är anpassade efter dagens elanvändning, säger Mikael Hylander, produktchef för energidistribution på Hager.

Att anlita en behörig elinstallatör för en genomgång av elen i huset är ett bra steg för att säkra upp.

Moa Nadj köpte ett fritidshus från 1950-talet och tog dit en elektriker då huset saknade jordfelsbrytare.

Eftersom vi bara periodvis skulle vistas i huset ville vi ha ett så elsäkert hus som möjligt, säger Moa Nadj.

De gamla kablarna, eluttagen och strömbrytarna i huset byttes ut. Smältsäkringarna ersattes med dvärgbrytare och den nya elcentralen fick en jordfelsbrytare.

Huset utrustades dessutom med personskyddsbrytare som skyddar huset mot felkällor där fukt kan komma in, en ljusbågsdetektor som förhindrar brand orsakad av ljusbågar och överspänningsskydd som skyddar huset mot överspänningar exempelvis orsakade av blixtnedslag.

Elsäkerhetsverkets granskning av elsäkerheten i Sveriges bostäder visar att det varje år omkommer minst åtta personer i elbränder.

Mikael Hylander rekommenderar därför att man utrustar stugan med ett antal säkerhetsprodukter.

Checklista på säkerhetsprodukter som säkrar ditt fritidshus:

  • Jordfelsbrytare
  • Ljusbågsdetektor
  • Personskyddsbrytare
  • Överspänningsskydd

Sverige
Örebronyheter

Källa Hager

You must be logged in to post a comment Login