De är först ut på nya Läkarprogrammet

By on 30 augusti, 2021
Nu väntar sex år av studier för de nya läkarstudenterna, som framför allt kommer att hålla till på Campus USÖ, intill Universitetssjukhuset Örebro.

Amalia Johansson och Emil Axelsson är två av alla nya studenter vid Örebro universitet som idag gör sin första dag på terminen. Nu väntar sex år på det nya Läkarprogrammet.

– Att terminen börjar känns otroligt roligt. Läkarrollen är min största dröm, säger Amalia Johansson.

Amalia Johansson flyttar drygt 40 mil från hemstaden Ronneby i Blekinge för att inleda sina studier vid Örebro universitet. Av fler än 4 600 sökande till Läkarprogrammet i Örebro är Amalia en av de drygt 70 studenter som kom in.

– Läkarrollen är min största dröm och att få chansen att börja studera för att inom sex år kunna uppfylla sin dröm känns overkligt. Mina förväntningar är att få ut maximalt utav studierna, lära mig massa nytt och samla på mig så mycket kunskap som möjligt för att i framtiden bli den bästa och mest kompetenta läkaren jag kan bli, säger hon.

Även Emil Axelsson från Hagfors i Värmland har höga förväntningar på läkarstudierna i Örebro.

– Jag har läst lite om de olika läkarutbildningarna i Sverige och tycker att Örebro universitetet passar mig bra i smaken, plus att det ligger närmast hem. Det ska bli väldigt roligt att komma till en större stad, och jag tycker det ska bli mycket kul att få börja lära mig nya saker som jag är intresserad av, säger han.

Tolv terminer i stället för elva

Tidigare har läkarutbildningen bestått av elva terminer som följts av minst 18 månaders allmän tjänstgöring (AT), innan man ansöker om läkarlegitimation hos Socialstyrelsen. För alla nya studenter från och med i höst är läkarutbildningen tolv terminer lång och man kommer att kunna ansöka om legitimation direkt efter examen. I stället för AT följer sedan ett års bastjänstgöring (BT) innan specialistutbildning.

– Det innebär att vi har ett ännu större ansvar att se till att de professionella kompetenserna uppnås redan under utbildningen. Det handlar inte bara om medicinsk teoretisk kunskap utan också om det praktiska – att fungera i kontakten med patienter och kollegor och att kunna dra rätt slutsats i ett kliniskt resonemang. Studenterna behöver bli ännu mer flygfärdiga innan de examineras, säger Ann-Sofi Duberg, programansvarig för Läkarprogrammet.

Studenten Amalia Johansson ser både för- och nackdelar med det nya upplägget.

– Jag känner en lättnad över att få legitimation direkt efter utbildningen, eftersom det sparar tid för mig och även hjälper sjukvården med en ny resurs som direkt kan sättas i arbete. Det som däremot gör mig fundersam är om vi läkare utan AT-tjänstgöring kommer ha samma erfarenhet och kompetens som läkarna med AT-tjänstl. Jag anser att den största kunskapen fås genom att praktisera och uppleva patientkontakt i verkligheten och inte i läroböckerna, säger hon.

Ny, förbättrad handledarutbildning

Den extra terminen innehåller framför allt verksamhetsförlagd utbildning, alltså praktik på klinik. Men det finns också andra nya examensmål som har integrerats under hela utbildningen, berättar Ann-Sofi Duberg.

– Vi har arbetat om alla kursplaner och även sett över hur vi examinerar de moment som handlar om den professionella utvecklingen. Tillsammans med regionen har vi också förbättrat handledarutbildningen för alla de som handleder studenter i det kliniska arbetet, just för att kunna säkerställa att studenterna får den handledning de behöver och att de bedöms och får återkoppling på ett bra sätt, säger hon.

Örebro
Örebronyheter

Källa Örebro Universitet
Text: Anna Lorentzon

You must be logged in to post a comment Login