De blev Örebro läns solcellshjältar 2020

Av på 13 november, 2020
Solhagen i Torphyttan, Linde energi. Foto: Region Örebro län

Dormy golf och Linde energi är två av vinnarna i tävlingen Årets solcellshjältar i Örebro län 2020. Företagen och tre andra vinnare har gjort en bedrift inom solel och korades på Region Örebro läns energi- och klimatdag den 13 november.

Projektet Framtidens solel utlyste under våren en tävling för att hitta solcellshjältarna i Örebro län. Vinnarna utsågs i fem kategorier: solcellstäthet, självförsörjningsgrad, nytänkande, framtidsplaner och annat. Här är listan med vinnarna!

Självförsörjningsgrad: Storgårdens lantbruk

I tävlingskategorin Självförsörjningsgrad tävlade de som producerar mycket solenergi jämfört med det egna elbehovet. Här var Storgårdens lantbruk i Fellingsbro det vassaste bidraget. Bo och Marita Haraldson producerar varje år mer än dubbelt så mycket solel som deras eget elbehov.

Vi ville få till en fossilfri gård och vi har bra tak. Då tänkte vi att vi börjar med solel, berättar Marita Haraldson.

Solcellsinfluencers: Dormy golf

Förutom att de själva har en solcellsanläggning vill Dormy golf också inspirera andra till att ta efter. De installerade solceller på det nya huvudkontoret. Som present till nyblivna medlemmar delar de ut solcellsladdare som en liten blinkning till satsningen, något som ger en ökad medvetenhet och inspiration. Dormy golf har därför utsetts till Årets solcellsinfluencers.

Länets solcellstätaste område: Stora Mellösa

Med 700 invånare har området troligt nästan lika många solpaneler som boende. Den installerade effekten solceller per person ligger på 204 W/invånare, vilket är mer än 3 gånger så mycket som genomsnittet i Örebro län.

– Vi har fått lite solsting så att säga. Man lägger märke till stora takytor och tänker att här skulle det passa fint med solceller, säger Bo Johansson, som bor i Stora Mellösa och samordnade ortens bidrag i tävlingen.

Nytänkande: Linde energi

Linde energi har nyligen färdigställt Örebro läns största markförlagda solpark, Solhagen i Torphyttan bredvid riksväg 50 – i en befintlig fårhage. Om inte det vore tillräckligt nytänkande har de också för solparken en innovativ affärsmodell, där kunderna kan abonnera på en eller flera solpaneler till en fast kostnad. På så vis är det möjligt att få solel också för den som inte kan ha egna solceller på taket.

Just nu är Solhagen i Torphyttan Örebro läns största markförlagda solpark, men vi ser gärna att någon bräcker oss redan imorgon. Varsågoda att bygga en större! säger Fredrik Klingvall som skickade in bidraget och är kommunikationsansvarig på Linde energi.

Framtidsplaner: Regionservice fastigheter, Region Örebro län

För en stor utbyggnad av solel behövs tydliga mål och strategier. Några som verkligen lyckats med detta är Regionfastigheter på Region Örebro län. Med sin strategi för egenproducerad förnybar energi som omfattar totalt 2000 kW effekt har dessa vinnare stora planer för solel. Det kommer att motsvara cirka fyra procent av organisationens totala elbehov på årsbasis. 

Det här är Årets solcellshjältar 2020

Årets solcellshjältar 2020 är en tävling arrangerad av det EU-finansierade projektet Framtidens solel i östra Mellansverige fas 2. Tävlingen skulle lyfta fram inspiratörer och hylla de som har gjort en insats inom solel och genomfördes i Örebro, Södermanlands, Västmanlands, Östergötlands och Uppsala län.

Lokalt/Länet
Örebronyheter

Källa Region Örebro Län

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in