De boende kan fortsätta sin vardag

By on 10 december, 2022
Foto: Modexa

När Modexa renoverar 152 stycken badrum i Örebro är ambitionen att störa de boende så lite som möjligt. Bostadsbolaget ÖBO ser flera fördelar med Modexas metoder – inte minst sättet att finnas där för hyresgästen genom hela processen.

Modexa vet att det kan vara ansträngande att leva i en renovering. De har därför utvecklat en metod som fungerar medan livet pågår. Genom att planera, projektera och prefabricera i förväg sparar Modexa tid på plats. När ”multimontörerna” anländer till badrummen har merparten av arbetet redan gjorts.

– Modexa gör jobbet i lägenheten på halva tiden av vad traditionella stambyten tar. Det är skillnad på att ha hantverkare hos sig i 2,5 veckor och 5 veckor. Vi har bara mött positiva reaktioner från våra hyresgäster, säger Johnny Åkerlund, projektledare på bostadsbolaget ÖBO.

Rymliga och fullt utrustade ersättningsbadrum

Badrummen i projekt ÖBO ligger ovanpå varandra och Modexa renoverar en stam i taget. Det innebär sex badrum åt gången. Genom att montera ett nytt badrum inuti det gamla undviker Modexa att utföra störande och tidskrävande moment i lägenheten. Den tekniska lösningen gör också att eventuella fuktskador torkar ut medan badrummen används. Under renoveringen får de boende egna fräscha och fullt utrustade ersättningsbadrum på gården. De behöver aldrig stå i kö eller dela med grannen.

– I många fall är de rymligare än hyresgästens riktiga badrum. Det är viktigt att de boende känner sig trygga och kan fortsätta sin vardag som vanligt, säger Dennie Raneryd, projektledare på Modexa.

Kommunikation hela vägen

Några månader innan byggstart tar Modexa över kommunikationen med de boende. Förutom större informationsmöten sker personliga möten med varje hyresgäst.

– Vi kommer hem till dem, sätter oss ner i någon halvtimme och går igenom vad som ska hända och när. De kan ställa frågor som de kanske inte vill ställa inför alla. Hyresgästens trygghet är A och O för oss, säger Dennie Raneryd.

– Att Modexa sköter både genomförande och kommunikation innebär en stor avlastning för bostadsbolaget ÖBO, menar Johnny Åkerlund.

– Våra bovärdar och ombyggnadssamordnare får mindre att göra. Det är uppskattat. Vi blir egentligen bara kontaktade om det skulle uppstå problem eller särskilda frågor, säger han.

Inför renoveringen sätter Modexa upp bilder på arbetsledaren och de sex ”multimontörerna” i lägenhetshusen. Istället för att anlita en rivare, en målare, en snickare och så vidare, så sköter multimontörerna alla delar. Av säkerhetsskäl drar en elektriker elen i badrummen och en rörmokare tar hand om rören till stammen i källaren.

– Vi minimerar springet i hyresgästernas lägenheter. De boende lär till slut känna montören. I vissa fall önskar hyresgästerna, framförallt äldre människor, att renoveringen ska ta längre tid för de uppskattar sällskapet. De får en ny fikakompis, säger Dennie Raneryd.

Örebro
Örebronyheter

Källa: Modexa

You must be logged in to post a comment Login