De byter bil mot lådcykel

Av på 30 april, 2019

Många drömmer om ett vardagsliv på cykel i stället för transporter i stor familjebil. För familjen Svensson i området Bråten i Karlskoga blir drömmen sann i maj. De har nämligen valts ut till Familjetrampare och får testa en lådcykel helt gratis mot att de låter bilen stå.

– Det känns jättekul och utmanande, säger Anna Svensson.

Bråten är i dagsläget ett område där få personer tar cykeln i första hand. En resvaneundersökning visar att endast fem procent av de boende är cyklister. Projektet Hållbart resande i Örebroregionen satsar därför på cykelutmaningen Trampkampen i området, och bland annat har familjer fått ansöka om att bli Familjetrampare.

– Vi hade redan funderat en del på att minska våra utsläpp och om lådcykel kunde vara ett alternativ för oss. Därför nappade vi direkt när vi fick informationen om Familjetrampare i brevlådan, säger Anna Svensson.

Vill inspirera andra
I dag reser familjen en hel del med bil, men tack vare Trampkampen kan de i stället prova att resa med hjälp av eldriven lådcykel och kollektivtrafik under en månad. Tanken är att ersätta nästan alla resor med mer hållbara alternativ.

– Det är jättekul att vi har blivit utvalda och vi hoppas att vi kan inspirera andra att ta cykeln när de ska åka korta sträckor. Det är inte så cykelvänligt här i området eftersom många väljer bilen, men om fler cyklar får vi en bättre trafikmiljö, säger Anna Svensson.

Vardag med hållbara resor
Eftersom familjen håller på att renovera huset kommer de få dispens och möjlighet att använda den egna bilen vid tre tillfällen, men endast för att hämta byggmaterial, resor som de annars skulle behövt hyra transport till.

– Det går inte att byta ut alla bilresor, men väldigt många resor kan enkelt ersättas med cykel, buss eller tåg. Att byta ut onödiga bilresor mot hållbara resor ger både miljövinster och hälsovinster. Det är det som vi vill visa med det här projektet, säger Mirja Mattsson, projektledare för Hållbart resande i Örebroregionen. 

Följ familjens resor
Hur det går för familjen Svensson kan man följa på Instagramkontot Familjetrampare under maj månad och familjens erfarenheter kommer också att tas tillvara när projektet Hållbart resande i Örebroregionen summerar sina resultat.

Projektet Hållbart resande arbetar med olika kampanjer för att öka det hållbara resandet i länet. Bland annat har projektet arbetat med flera prova-på-kampanjer i kollektivtrafiken.Projektet är finansierat av den Europeiska regionala utvecklingsfonden och Region Örebro län.Tillsammans med majoriteten av länets kommuner, universitetet och länsstyrelsen arbetar projektet för att inspirera fler att åka kollektivt, cykla eller gå. 

Fakta: Trampkampen * Trampkampen består av tre olika utmaningar. Lagtrampare, Familjetrampare och Hälsotrampare. 
* Utmaningen pågår 1-31 maj 2019 (Hälsotramparna pågår 1/5-31/8)
* Det är endast boende i Stolpetorp och Bråten i Karlskoga kommun som har fått möjlighet att ansöka om att bli Lagtrampare, Hälsotrampare eller Familjetrampare. Nu har en familj valts ut till att bli Familjetrampare och fem personer har valts ut till att bli hälsotrampare.
* Före, under och efter Trampkampen kommer olika mätningar att ske. Exempelvis ska trafiken i området mätas och hälsotramparnas hälsa ska testas.

Länet
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in