De första länsinvånarna har vaccinerats mot covid-19

Av på 27 december, 2020
Sjuksköterskan Maria Eriksson vaccinerar mot covid 19 under söndagen.

I dag inleddes vaccinationen mot covid-19 i Örebro län, under söndagen vaccineras 242 personer som bor på särskilda boenden för äldre i Örebro.

Den första leveransen med vaccin kom till Örebro sen lördags kväll och efter beredning söndag morgon fördelades vaccinet vidare till fem äldreboenden i Örebro.

Vi har nu kommit igång med vaccineringen av de första inom vår förvaltning och det rullar på enligt den plan vi har satt upp. Vi kommer att börja med att vaccinera våra hyresgäster på vård- och omsorgsboenden för att sedan gå vidare till resterande grupper av den prioriteringslista som Folkhälsomyndigheten tagit fram, säger vård- och omsorgsförvaltningens chef i Örebro kommun Annika Roman.

I den första etappen erbjuds vaccin till:

  • Personer som bor på särskilda boenden för äldre, personer med hemsjukvård eller har hemtjänst i ordinärt boende.
  • Personal inom äldreomsorgen som arbetar nära boende och omsorgstagare.
  • Hushållskontakter, det vill säga vuxna som lever tillsammans med någon som tillhör riskgrupp enligt prioritet ovan.

– Vaccination är ett av de mest effektiva sätten för att förebygga sjukdom och minska smittan i samhället. Det är bra att vi nu är igång med vaccinationen så att vi kan erbjuda våra äldre ett bra skydd mot covid-19-sjukdomen, säger Stellan Johansson, Region Örebro län.

Mer vaccin väntas de kommande dagarna

Den kommande veckan väntas ytterligare en leverans till Örebro län och då fortsätter vaccinationen på äldreboenden i hela länet.

Alla kommer att erbjudas vaccin, men de som har störst risk att bli allvarligt sjuka av covid-19 kommer att få först, säger Stellan Johansson.

Första vaccinationsdagen gick enligt plan

Jag vill rikta ett stort tack till alla som anmälde sig att hjälpa till på olika sätt, säger Annika Roman.

Även om vaccinationen har startat under julhelgen är det viktigt att fortsätta följa rekommendationerna om att hålla avstånd, tvätta händerna ofta och att stanna hemma om man känner sig sjuk.

Hälsa | Lokalt
Örebronyheter

Källa Region Örebro Län

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in