De tio bästa tipsen när du köper begagnad bil

By on 18 april, 2021

Försäljningen av begagnade bilar har nyligen fått ett rejält uppsving i Sverige. Att köpa begagnat är ett ypperligt sätt att spara pengar och samtidigt göra ett klimatsmart val. Dock finns det en hel del man bör ha i åtanke när man planerar att köpa en begagnad bil.

Bilhandlaren Kamux delar med sig av sina bästa tips för att underlätta bilköpet och guidar dig till en lyckad affär.

Intresset för begagnade bilar har fått nytt fotfäste bland människor bosatta i städerna. Det kan vara ett resultat av rådande situation och det senaste årets ändrade resvanor, då fler normalt sett reser kollektivt. Dessutom har de begränsade möjligheterna till utlandsresor bidragit till att många fått upp ögonen för att resa och semestra inom Sverige.

– Det är positivt att många svenskar väljer att köpa en begagnad bil. Det är ett smart val för såväl plånboken som för miljön. Men det kräver också att man är lite påläst för att inte hamna snett. Se till att vara noggrann och ta dig tiden att jämföra olika bilmodeller. Ett tips är att vända sig till en expert på försäljning av begagnade bilar som kan hjälpa till att göra ett bra val, säger Tommi Iiskonmäki, vd Kamux Sverige.

1. Välj rätt modell

Många gör misstaget att de inte funderar tillräckligt mycket över de dagliga behov som bilen behöver tillgodose. Det är viktigt att bilen passar in i din vardag och inte bara inför resor du gör ett par gånger om året. Var öppen för olika alternativ istället för att ha en fix idé om en modell du känner till sedan tidigare.

2. Provkör bilen

Att provköra innan köpet är en självklarhet. Vid det här tillfället har du möjlighet att verkligen känna av bilen. Sitter du bekvämt? Hur låter motorn? Fungerar alla funktioner som de ska?

3. Utnyttja expertis 

En märkesoberoende handlare specialiserad på begagnade bilar har stor erfarenhet av olika bilmärken och modeller samt deras funktioner och potentiella problem. Utnyttja expertisen som står till buds.

4. Drivmedel

Alla drivmedel har sina för- och nackdelar. Elbilen är miljövänlig och tystlåten men kräver också mer planering under längre sträckor då du behöver tillgång till laddningsstationer. Dieselbilar är särskilt lämpade för människor som bor utanför storstaden och sådana som ofta behöver köra långa sträckor. Tänk igenom dina egna behov och vart du brukar köra.

5. Rätt utrustning för just dig

Vilken bilutrustning är viktig för just dig? Automatväxellåda, dragkrok, webasto, farthållare eller något annat. Det finns idag gott om utrustning och funktioner som underlättar körningen. Ta en titt på vad olika modeller erbjuder.

6. Budget

Innan du köper din bil är det viktigt att du går igenom din ekonomi och tänker igenom vad du har råd med. Gör en uppskattning över hur mycket du kommer att köra och glöm inte bort att räkna in kostnader som försäkring, däckbyte, service och eventuella parkeringskostnader.

7. Andrahandsvärde

Det är bra att tänka på hur värdet på bilen förändras över tid om du vill sälja den vid ett senare tillfälle. En bil av välkänt märke som är väl omhändertagen samt är bra utrustad tenderar att behålla sitt värde bäst.

8. Köp bilen på distans, fler möjligheter

Om du inte vill eller har möjlighet att ta dig till en bilhandlare fysiskt så finns det idag flera aktörer som erbjuder ett helt digitalt bilköp, där du kan få bilen levererad hem till dig och provköra den där. Med andra ord behöver du inte begränsa dig geografiskt i jakten på din nästa bil.

9. Kontrollera dokumentationen

Gå igenom serviceboken och kontrollera att alla uppgifter stämmer. Stäm av att servicebesöken är utförda vid rätt miltal och att eventuella rostskyddskontroller är ifyllda. Se även till att bilens instruktionsbok medföljer.

10. Fynda säsongsbilen utanför säsong

Om du är på jakt efter en bil som är typisk för en viss säsong kan det vara taktiskt att köpa den utanför säsong, till exempel fyrhjulsdrift eller cabriolet.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

Källa: Kamux

You must be logged in to post a comment Login