Demokratiska republiken Kongo – familjer till hundratals döda riskerar att inte få upprättelse

By on 21 juni, 2020

Demokratiska republikens president, Felix Tshisekedi, bryter det löfte han gav när han svors in som president om att stärka rättsstatens principer, slåss mot straffrihet och säkerställa att rättvisa ska skipas. Familjerna till de hundratals som dödades i landet innan valet har därmed lämnats åt sitt öde. Det konstaterar Amnesty International i en ny rapport.

President Tshisekedi tillträdde den 24 januari 2019 efter att han vunnit valet som hölls den 30 december 2018, efter att varit försenat i två år. Nio månader in i sitt presidentskap sa han att han inte skulle “rota i det förflutna”. Därefter har han inte gjort något för att se till att utredningar görs kring de minst 320 personer som dödades under protesterna mellan år 2015 och år 2018.

-Kraven från offren och deras familjer när det gäller ansvarsutkrävande för människorättskränkningar måste tas på allvar och åtgärdas omgående. Det får aldrig råda straffrihet för brott mot mänskliga rättigheter, säger Ami Hedenborg, talesperson vid Amnesty Sverige.

I rapporten, Dismissed! Victims of 2015-2018 brutal crackdowns denied justice in the DRC, har Amnesty intervjuat 115 överlevare och familjemedlemmar till offer om deras krav på rättvisa. Många uttryckte en frustration över myndigheternas passivitet när det gäller att utreda och åtala de ansvariga.

– När Felix Tshisekedi fortfarande var i opposition sa han till mig att “vi kommer alltid finnas där för dig”. Men sedan han blev president har han inte visat något tecken på detta… de som dödade min pappa måste bli åtalade och straffade.

Det säger 15-åriga Kelly Tshimanga vars far, Rossy Mukendi Tshimanga, dödades av ett skott i magen, skjuten av en polis i Kinshasa den 25 februari 2018.

Flera familjer berättade för Amnesty att passiviteten när det gäller att utreda fallen har avskräckt dem från att fortsätta söka rättvisa, medan andra sa att de var rädda för att söka rättvisa av rädsla för att bli utsatta för repressalier. En del betraktade rättvisa som en lyx för de rika.

Under internationellt tryck tillsatte den förra presidenten, Joseph Kabila, tre kommittéer för att undersöka de dödliga tillslagen mot demonstranter, inga av dem har resulterat i några åtal.

– President Tshisekedi och hans regering måste erkänna den smärta som offren och deras familjer har upplevt och han måste offentligt lova att snabbt och effektivt åtala de ansvariga. säger Deprose Muchena, Amnesty Internationals regionchef för östra och södra Afrika.

Världen
Örebronyheter

Källa: Amnesty International 

You must be logged in to post a comment Login