Den lokala handeln mår bra, men….

By on 27 maj, 2023
Arkivbild

Den lokala handeln mår överlag bra, det säger fler än 80% av de tillfrågade centrumutvecklarna i Cityplays senaste undersökning.

Det är goda nyheter eftersom en stark lokal handel bidrar till att skapa livfulla stadskärnor, stimulera ekonomisk tillväxt och stärka den lokala gemenskapen. Undersökningen visar att många lokala handlare mår bra men att det också finns utmaningar.

Höga kostnader, för få som handlar lokalt och konkurrensen från e-handeln är några av de utmaningar som de lokala handlarna brottas med. En annan viktig utmaning är att säkerställa tillräckligt stöd från samhället.

En stark lokal handel kräver engagemang och stöd från invånare, företag och den offentliga sektorn. Det handlar om att välja lokalt och att vara medveten om de positiva effekterna det har på den lokala ekonomin och samhällsutvecklingen.

Undersökningen visar på vikten av samarbete mellan olika samhällsaktörer. Centrumutvecklarna pekar främst på samverkan mellan kommunen, fastighetsägarna och invånarna. Det handlar om kommunens och fastighetsägarnas förmåga att skapa rätt förutsättningar, att få invånarna att välja det lokala och att få fler verktyg som riktar sig direkt till förmån för den lokala handeln.

Centrumutvecklarna lyfter fram kommunens och företagens julgåvor och invånarnas vardagsval som olika sätt att stödja den lokala handeln. Köp presentkort som växlas in lokalt, välj att handla i butiken istället för på nätet och ta en fika när du ändå är på stan. Ingen kan göra allt, men alla kan göra något.

Ekonomi | Sverige
Örebronyheter

Källa: Cityplay

You must be logged in to post a comment Login