Designstudenter inreder ett av Sveriges mest anpassade boenden

By on 24 augusti, 2019

I Kumla byggs nu Stenebrunn, som är ett serviceboende inom LSS (Lagen om stöd och service för vissa funktionshindrade). Det ska bli ett av Sveriges mest anpassade serviceboende, utifrån den forskning som finns inom området.

Samarbetet mellan Socialförvaltningen som beställare och Kommunfastigheter som byggherre har varit tätt och startade redan under planeringsarbetet. Dessutom har vi tagit hjälp av studenter från Hällefors Folkhögskolas Inredningsarkitektur och designlinje att inreda på bästa sätt efter verksamheten och målgruppens behov.

– Utformningen av det nya boendet är väldigt avgörande för hur de personerna som ska bo här kommer att må och hur verksamheten kommer att fungera, förklarar Josefin Franke, blivande enhetschef på Stenebrunn. Vi är väldigt nöjda med samarbetet och studenternas arbete har varit till stor hjälp för oss.

Målgruppen på Stenebrunn är personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar som samtidigt har komplexa behov av stöd. För att de ska ha en så lugn och skön vardag som möjligt behöver de en avskalad visuell- och ljudmiljö. Det betyder att man bygger utan alla typer av detaljer utan funktion, som egentligen bara är dekoration.

Forskningen inom området har varit utgångspunkten
Det finns en del forskning kring hur former, färger, ljus och ljud påverkar oss människor, och särskilt personer som har en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Med den kunskapen som bas fick designstudenterna uppdraget att inreda Stenebrunn för en funktionell vardag.

Eva Sape, som är lärare på designhögskolan, berättar att det har varit lärorikt för eleverna att få jobba i ett riktigt uppdrag och väldigt spännande i ett projekt med så speciella förutsättningar.

– Dels har det handlat om färger och former som ska fungera, men i det här projektet har vi även haft lite extra fokus på hållbarhet. Inredningen ska klara hårt slitage under lång tid. Målgruppen förväntas bo här länge, de mår inte så bra av förändringar och de är oftast inte varsamma med saker, förklarar Eva.

Förslag till hyresgästerna och deras anhöriga
De förslag som studenterna Kajsa Säll, Amanda Örn och Emelie Tivenius har presenterat har varit i jordnära och harmoniska färger utan störande mönster och enkla former utan några detaljer. Företrädare för brukarna har bjudits in till informationskvällar där studenterna har presenterat sina förslag på färgval och även konkreta inköpslistor på möbler som ska fungera bra. Sedan väljer var och en hur de vill använda förslaget.

Enkla och flexibla utrymmen för olika behov
För de gemensamma utrymmena har studenterna samarbetat med den leverantör som kommunen har ramavtal att handla hos, och valt ut lämplig inredning ur sortimentet.

– Studenterna har gett oss väldigt smarta lösningar där vi med flexibla möbler kan ändra rummet utifrån den personen som ska vistas där för stunden. Behoven ser ju så olika ut. Ibland kanske rummet är en dansstudio med en discokula, och lite senare kan det fungera som målarateljé, säger Josefin.

Länet
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login