Det hållbara paradiset Kanarieöarna

By on 27 juli, 2022
Foto: Canary Islands Tourism

Kanarieöarna är en destination som bjuder på flera unika och hållbara upplevelser. Den kanariska skärgården består av fem öar märkta som biosfärområden av UNESCO, fyra världsarv, tre stjärnreservat och hela 146 skyddade naturområden.

Kanarieöarna är inte enbart ett alternativ för en semester. Många väljer att flytta hit på grund av det behagliga klimatet, de vackra landskapen och de unika, hållbara upplevelserna. Eva Natcheva, har bott på Lanzarote i fyra år. Vad som egentligen bara skulle vara en semesterresa blev till en flytt – från Storbritannien till Lanzarote. Eva arbetar som dykinstruktör inom hållbar turism och på Lanzarote kan man bland annat upptäcka det marina naturreservatet Chinijo Archipelago Natural Marine Reserve. Reservatet är 70 700 hektar stort och det största marina reservatet i hela Europa. Vattentemperaturen på Kanarieöarna ligger på mellan 18 och 25 grader året runt och bara på Lanzarote finns det mer än 100 spännande dykplatser att uppleva.

”Vi har möjlighet att dyka i skyddade och klara vatten varje dag, med en undervattenssynlighet på över 20 meter. Detta är utan tvekan en av de bästa dykdestinationerna i världen.”, säger Eva Natcheva.

På Kanarieöarna samsas flera olika naturmiljöer och fem av öarna har utsetts till biosfärområden av UNESCO. På La Palma, Lanzarote, El Hierro och Fuerteventura sträcker sig reservaten från kust till kust och på Gran Canaria räknas 46 procent av ytan som biosfärreservat. På Kanarieöarna finns även fyra nationalparker och 146 skyddade naturområden.

La Palma är en ö som erbjuder en stor mångfald av natur på en förhållandevis liten yta. Ön har vulkaniska landskap, vidsträckta svarta sandstränder i huvudstaden Santa Cruz de La Palma och undangömda vikar, såsom Nogales-stranden i Puntallana. På ön La Palma finns också observatoriet Roque de Los Muchachos, som är en del av Kanarieöarnas institut för astrofysik. Observatoriet ligger på 2 396 meters höjd i nationalparken Taburiente.

Schweizaren och skärmflygsinstruktören Roger Peter Fray flyttade till La Palma på grund av de goda förhållandena för skärmflygning.

”På La Palma flyger vi i medvind, vilket är helt omöjligt i de schweiziska Alperna då det innebär en stor fara där. Vinden kan öka snabbt utan att du märker det, så kunskap om vädret är viktigt.”, berättar Roger, som själv skrivit flertalet böcker om väderförhållandena på Kanarieöarna.

Melanie Ebock, en tysk turismspecialist, bestämde sig också för att stanna på Kanarieöarna efter en vistelse på La Gomera. ”Här får man ett härligt klimat året runt, vacker natur och ett otroligt lugn som är svårt att hitta på andra platser.”, säger hon.

Landskapet på La Gomera varierar och i nationalparken Garajonay finns både palmlundar och ekskog. Det finns även ett stort nätverk av vandringsleder med olika distanser och svårighetsgrad. För den som vill, kan man enkelt ta sig från bergen och de natursköna vandringslederna, ned till havet för ett svalkande dopp, på endast en halvtimme.

Om Kanarieöarna

Kanarieöarna är en spansk ögrupp belägen i Atlanten, som består av åtta öar – Gran Canaria, Teneriffa, Lanzarote, Fuerteventura, Hierro, La Palma, La Gomera och La Graciosa. Det tar cirka 6 timmar med direktflyg från Sverige till ögruppen, som erbjuder en medeltemperatur på 19 °C under vintern och 23 °C på sommaren. Kanarieöarnas många olika landskap bildar ett perfekt resmål för naturälskare, atleter och familjer – från månliknande landskap på Lanzarote, bergiga Teneriffa och sanddynerna på Gran Canaria till regnskogen på El Hierro och La Gomera. Öarna erbjuder en livlig atmosfär för familjer, men även dolda pärlor för dem som vill uppleva folktomma stränder, trendiga musik- och konstfestivaler, miljövänliga boutiquehotell och unika strandbarer. Ögruppen är även en topp-destination för elitidrottare och för dem som söker upplevelser med inslag av sporter som golf, cykling, klättring, segling, surfing och dykning.

Nöje
Örebronyheter

Källa: EHRENBERG SØRENSEN Kommunikation

You must be logged in to post a comment Login