Det här söker svenskarna på skidsemestern

Av på 9 januari, 2022
Arkivbild

I takt med att temperaturen sjunker och skidliftarna öppnar har svenskarna återigen bokat skidsemester. Den här säsongen är det Sverige som toppar listan för var man helst vill åka skidor, men destinationer som Österrike och Italien står högt i kurs. Väl i backen är det viktigaste fint väder, korta liftköer och bra underlag.

Det svarar svenskarna i Club Meds färska skidrapport.

Att se ut över bergskedjorna, snötäckta granar och idylliska stugor lockar många just nu. Club Meds bokningar av deras skidresorter har nämligen ökat med hela 150 procent den senaste månaden.

Researrangören har därför frågat svenskarna kring vad som är viktigast för dem på en skidsemester. Nästan hälften av svenskarna menar att vädret är viktigast under en dag i skidbacken. Strax därefter toppar korta liftköer listan, detta svarar 39 procent av svenskarna.

När svenskarna sedan får välja vilken destination de helst vill åka till vill mer än hälften hålla sig inom Sveriges gränser. Däremot toppar även Österrike och Schweiz listan över svenskarnas favoritdestinationer för skidsemestern, det svarar 35 respektive 25 procent. Därefter kommer Italien på en fjärde plats. Just val av destination menar en av fyra svenskar är det viktigaste med skidresan.

– Svenskarna är otroligt duktiga på skidåkning och det är tydligt på våra bokningar att det är ett stort intresse för just detta i Sverige. Vad som kan vara viktigt att ha i åtanke vid bokning är att se så det finns aktiviteter utöver skidåkningen – speciellt om man reser hela familjen. Kanske finns det ett spa i anläggningen, en restaurang i närheten, möjlighet till att vandra eller helt enkelt en mysig by att strosa runt i, säger Estelle Giraudeau, Managing Director Northern Europe, Club Med.

Själva boendet menar svenskarna däremot att de känner en viss oro inför. Nästan två av fem menar att boendet oroar dem mest inför bokningen av semestern. Även skador och dåligt väder skapar ett visst orosmoln vid planeringen av resan, det svarar 26 respektive 49 procent.

När det kommer till att välja boende är det dess fräschhet som hela 60 procent anser väger tyngst i valet. Att det är nära till skidbackar menar nästan hälften är viktigt och även närhet till restauranger svarar tre av tio. Därmed är boendets läge och valet av boende en stor del av svenskarnas planering inför skidsemestern.

Topp 5: Det här är viktigast för svenskarna under en dag i skidbacken

  1. Fint väder – 47%
  2. Korta liftköer – 39%
  3. Bra underlag i backarna – 34%
  4. God mat – 30%
  5. Många backar att välja mellan – 28%

Tips på skiddestinationer från Club Med:

 ….

Pragelato, Italien

Om ni letar efter otroliga landskap att se ut över är detta den perfekta destinationen. Club Med Pragelato Sestriere ligger på 1 600 meters höjd i italienska Piemonte. Bo i charmiga chalets med varm, välkomnande atmosfär i ett vackert välbevarat landskap. Den som vill vila efter skidåkningen kan göra det på spat. För de som har svårt att hålla sig från backarna ligger de världsberömda skidbackarna Sestriere och Via Latteas precis i närheten.

 ….

La Rosière – Frankrike

Omge dig med snötäckta bergstopparna och en vinteridyll utan dess like. Varva ned på spa på Club Meds resort eller ge dig ut i skidbacken i hjärtat av skidområdet Espace San Bernardo. Skidområdet är sammanlänkat med italienska Aostadalens pittoreska skidort La Thuile. En resa till La Rosière bjuder med andra ord på det bästa av både franska och italienska Alperna.

 ….

Saint Moritz – Schweiz

Club Meds resort vid foten av de schweiziska Alperna, ett stenkast från St Moritz-sjön, är ett idealiskt val för en all inclusive-skidsemester för hela familjen. Efter en härlig dag i backarna runt orten där den alpina skidåkningen föddes på 1800-talet kan både unga och gamla njuta av bad i poolen och utsökt mat.

 ….

Quebec – Kanada

Club Meds nya bergsresort norr om staden Québec i Kanada erbjuder något helt nytt för dig som älskar att åka skidor. Här finns möjlighet att susa ner för fantastiska skidbackar med utsikt över Saint Lawrencefloden men också skridskoåkning, spa och barnpassning. Resorten ligger vackert inbäddad i ett naturskönt landskap som dramatiskt ändrar utseende efter årstiderna.


Föreställ dig att du ska boka en skidsemester, vad av följande skulle vara viktigast för dig när du bokar? (Du kan ange max 3 svar)

  Total
Ej relevant, jag skulle aldrig boka/åka på en skidresa 40%
Priset 35%
Destination 23%
Avstånd mellan mellan backar och boende 20%
Typ av boende (hotell, lägenhet eller stuga) 18%
Tillgänglighet på exakt de datum jag önskar 14%
Ett bra avbokningsskydd 12%
Att det är enkelt att boka 12%
Att allt för resan ingår i erbjudandet (mat, boende, liftkort etc.) 12%
Att kunna köpa till skidpaketshyra direkt i bokningen 6%
Att arrangören har bra klimatpolicys 4%
Annat 1%

….

Och vad av följande skulle vara viktigast för dig vid val av boende? (Du kan ange max 3 svar)

  Total
Att boendet är fräscht 60%
Närhet till skidbackar 48%
Närhet till restauranger 33%
Att det finns fler aktiviteter utöver skidåkning 29% 
Att det är all inclusive 20%
Närhet till en spaanläggning 16%
Att det finns barnvänliga aktiviteter 14%
Vet ej 4%
Annat 5%

….

Om du skulle boka en skidresa, vilket land/länder skulle du då helst åka till? (Du kan ange max 3 svar)

  Total
Sverige 54%
Österrike 35%
Schweiz 25%
Italien 23%
Norge 22%
Frankrike 17%
USA 9%
Kanada 9%
Finland 6%
Japan 6%
Annat land 3%

….

Föreställ dig att du nu är på din skidresa, vad av följande skulle vara viktigast för dig under en dag i skidbacken? (Du kan ange max 3 svar)

  Total
Fint väder 47%
Korta liftköer 39%
Bra underlag i backarna 34%
God mat 30%
Många backar att välja mellan 28%
Långa backar 21%
Att det finns bra rastplatser i anslutning till backen 17%
Bra afterski 13%
God dryck 13%
Bra aktiviteter för barnen 11%
Vet ej 4%
Annat 1%

….

Vad av nedanstånde, om något alls, skulle oroa dig mest inför en skidsemester? (Du kan ange max 3 svar)

Dåligt väder 49%
Dåligt boende 38%
Långa liftköer 30%
Dåligt underlag i backarna 29%
Skador 26%
Laviner 21%
Överfulla restauranger 21%
Brist på aktiviteter utöver skidåkning 11%
Brist på aktiviteter för barnen 7%
Jag oroas inte inför en skidsemester 8%
Annat 3%

Nöje | Sverige
Örebronyheter

Källa Club Med

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in