Det här sparade Örebroborna till under 2022

By on 27 december, 2022
Arkivbild

1.2 miljarder kronor och 80 000 nya sparmål, det är utfallet när sparplattformen Dreams summerar svenskarnas sparande under 2022.

Den dröm som flest svenskar började spara till under året var resan, följt av fuck off-pengar och en trygghetsbuffert.

Även Örebroborna följer den nationella trenden och placerar trygghet högt upp på listan av sparmål. Joakim Jörlander, marknadschef på Dreams, ser en mer medveten sparstrategi under året vilket han tror kan bero på ökad ekonomisk osäkerhet i omvärlden. 

Varje år sammanställer sparplattformen Dreams data från sina 500 000 användare och deras sparmål för att lära sig mer om svenskars drömmar och sparvanor. Årets data baseras på drygt 80 000 nya sparmål och över en miljard sparade kronor.

Resultatet visar att två av de tre vanligaste drömmarna på nationell nivå fokuserar på att skapa ekonomisk trygghet i form av så kallade fuck off-pengar och trygghetsbuffert.

– Trots att folk har mindre att röra sig med nu så visar vår data, tvärtemot vad många tror, att det faktiskt går att fortsätta spara. Det handlar om att spara i mindre summor löpande, snarare än att göra större avsättningar. Till exempel kan man spara in på kaffe på stan eller andra småutgifter. I snitt leder den typen av småsparande hos oss till ett sparande på 1800 kronor mer i månaden, vilket ganska snabbt kan bli en viktig buffert, säger Joakim Jörlander, marknadschef på Dreams.

Jämfört med föregående år så syns ett minskat sparande i vissa kategorier på nationell nivå, såsom bilköp, samtidigt som intresset för andra kategorier har ökat, däribland just weekend med vännerna. Också intresset för gröna sparhacks, som att låta bilen vara en dag eller stå över shopping, har stigit sedan förra året och svenskarna sparade totalt nästan 72 miljoner kronor genom att fatta mer miljömedvetna beslut.

– Det är naturligtvis väldigt positivt att många är nyfikna på att lära sig mer om hur sparande och hållbarhet hänger ihop. Genom att i vardagen fatta mer medvetna beslut så är man del av att göra hållbara val för både plånboken och planeten, fortsätter Joakim Jörlander.

Trots att Örebro följer den nationella trygghetstrenden sticker de dock ut från resten av Sverige när det kommer till andra sparmål som heminredning, weekendresor med vännerna men även frisörbesök.

Vanligaste sparmålen 2022, Örebro:

  1. Resa
  2. Trygghet
  3. Mysigt hemma
  4. Bästishelg
  5. Köpa bil

Vanligaste sparmålen 2022, hela Sverige:

  1. Resa
  2. Fuck off-pengar
  3. Trygghet
  4. Drömhuset
  5.  Köpa bil

Örebro
Örebronyheter

Källa Dreams
Om Dreams
Dreams vill bidra till hållbara val – för plånboken och för planeten. Genom sin beteendevetenskapliga metod gör man det enkelt och roligt för sina 500 000 användare att både spara pengar och att fatta hållbara beslut i vardagen. År 2022 bildades Dreams Sustainable AB som ett samägt bolag av Dreams AB och BNP Paribas för att vidareutveckla Dreams framgångsrika koncept för att hjälpa människor till en mer hållbar livsstil. Huvudkontoret, med sina drygt 50 medarbetare, finns i Stockholm. Dreams tillhandahåller banktjänster i samarbete med partnerbanker och finns idag i Sverige och Norge.

You must be logged in to post a comment Login