Det lägger vi på grillen i sommar

By on 10 juli, 2022
Foto: WW ViktVäktarna

De veganska alternativen är fler än någonsin men ändå är det bara 6 procent som uppger att de väljer att lägga veganska köttsubstitut på grillen i sommar, det visar en ny Sifo-undersökning på uppdrag av WW ViktVäktarna. Varannan uppger att de gärna grillar nötkött och var tredje grillar grönsaker. Fläsk, fågel och fisk är andra populära alternativ på sommarens grillmiddagar.

Nu är grillsäsongen här och när WW ViktVäktarna låter Sifo fråga drygt tusen svenskar om vad de lägger på grillen i sommar visar det sig att nötkött är överlägset mest populärt. Varannan (53%) föredrar nötkött, vilket kan jämföras med att bara 6 procent väljer veganska alternativ till kött och fågel. Resultatet för grönsaker är desto högre, två av fem (41%) grillar gärna grönsaker. 38 procent grillar fläsk, 33 procent väljer fågel och 23 procent fisk.

Veganska alternativ lockar dubbelt så många kvinnor

Undersökningen visar vidare att fler än dubbelt så många kvinnor (9%) som män (4%) väljer att grilla veganska alternativ. Det finns även tydliga skillnader mellan åldersgrupperna. Yngre är mest positiva till att grilla veganska alternativ, 13 procent i åldersgruppen 16-34 väljer helst veganska alternativ, jämfört med 4 procent i åldersgruppen 35-55 år och bara 3 procent i åldersgruppen 56-79 år.

– En god stek i all ära men för hälsans skull är det bra att variera sig. Det finns massor av annat som lämpar sig fint för grillen så våga testa något nytt. Det är glädjande att se att så många väljer att grilla grönsaker, oavsett om man är vegan eller ej är det ett bra val. Dessutom är det otroligt gott, säger Karin Nileskog, kostexpert på WW ViktVäktarna.

En storstadsjämförelse visar även att fler malmöbor (13%) än göteborgare (6%) och stockholmare (4%) gärna grillar veganska alternativ framför kött och fågel.

Från undersökningen:

Vad lägger du helst på grillen i sommar?

Nötkött: 53%
Grönsaker: 41%
Fläskkött: 38%
Fågel: 33%
Fisk: 23%
Viltkött: 15%
Veganska alternativ till kött och fågel: 6%
Skaldjur: 4%
Grillar aldrig: 4%
Vet ej/annat: 1%

Om undersökningen 

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel under perioden 30 januari-2 februari 2022. Totalt intervjuades 1055 personer i åldern 18–79 år. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Sifos webbpanel.

Sverige
Örebronyheter

Källa: WW ViktVäktarna

You must be logged in to post a comment Login