Det våras för hönorna nu är restriktionerna släppta

By on 26 april, 2023
Vårtecken: Nu kan hönsen vistas utomhus igen.
Bild: Svenska Ägg

Jordbruksverket upphävde igår restriktionerna för fjäderfä, vilket betyder att hönorna nu kan vistas ute igen.

Det var i mitten av november förra året som Jordbruksverket beslutade om högriskområde i stora delar av södra Sverige*, på grund av ökad risk för fågelinfluensa, vilket innebar att hönsen fått hållas inomhus sedan dess.

Inga fall i svenska värphönsstallar

I Sverige har alla landets kommersiella värphönsanläggningar under den gångna säsongen klarat sig utan fågelinfluensafall. Situationen i Europa och övriga världen har dock varit problematisk på många håll, med många och omfattande fågelinfluensautbrott.

– Vi kan med lättnad se tillbaka på den gångna vintersäsongen och konstatera att de svenska äggproducenternas goda smittskyddsarbete har hållit fågelinfluensaviruset ute från stallarna, säger branschorganisationen Svenska Äggs verksamhetsledare Marie Lönneskog Hogstadius.

Ett efterlängtat beslut

Nu upphäver Jordbruksverket alltså restriktionerna för alla fjäderfän och fåglar som hålls för privat eller kommersiellt bruk, vilket innebär att högriskområdet för fågelinfluensa upphävs och hönsen får återigen vistas ute.

Beslutet grundar sig på att vi nu är inne i en varmare period, en större andel av fåglarnas vårflytt är avklarad och att smittspridningen därmed bedöms ha avtagit.

– Beskedet om upphävandet av högriskområde är efterlängtat, men faran är inte helt över. Viruset finns bland vilda fåglar och vi uppmanar alla som har fåglar att fortsätta vara noga med hygien och smittskydd för att minimera risken att få in smitta i besättningen. Det gäller särskilt om det finns många vattenlevande vilda fåglar eller flyttfågelsträck i närheten, säger Katharina Gielen, smittskyddschef på Jordbruksverket.

– Beskedet om att restriktionerna nu släpps och hönsen får gå ut igen är verkligen ett glädjande vårtecken, säger Marie Lönneskog Hogstadius.

Hälsa | Sverige
Örebronyheter

Källa: Svenska Ägg

You must be logged in to post a comment Login