Det våras för hyresrätten

By on 14 juli, 2018
Foto: Industrifakta AB och Mickael Tannus

Förra året färdigställdes det för första gången på fem år fler bostadsrätter än hyresrätter. Detta trots att de kommunala bostadsbolagen har skruvat upp sin produktion betänkligt, vilket Industrifakta tidigare har rapporterat om.

Under en period har det varit gynnsamma förhållanden att bygga bostadsrätter. Negativ ränta ger ekonomiska incitament att bygga bostäder och när det länge var en sanning att priset på bostäder bara ökar har det även varit en god affär för hushållen att köpa nyproduktion, detta för att bostaden i många fall hade ökat i värde vid tillträdesdagen.

Nu ser däremot förutsättningarna nästan fundament annorlunda ut. Bostadspriserna har sjunkit på årsbasis och särskilt i Stockholm, där antalet bostadsrätter kontra hyresrätter har varit stor, har prisnedgången varit tydlig.

Bostadsutvecklarnas kalkyler blir allt svårare att få ihop när hushållen ser ekonomiska risker istället för fördelar med nyproduktion, dock är bostadsbehovet fortsatt stort och Industrifakta tror att nyproduktion av hyresrätter kommer att axla en del av rollen. Kommunerna har krav på bostadsförsörjning och byggplanerna är omfattande, under en kommande femårsperiod är det därför sannolikt att hyresrätters andel av bostadsbyggandet kommer att öka till en bra bit över 50 procent.

Ekonomi | Regionalt
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login