Detta bör du tänka på när du väljer solglasögon

Av på 12 juli, 2021

Vi är mitt i sommaren och solglasögonen är en given accessoar. Många har gärna flera par för olika tillfällen och stilar och allt fler önskar solglasögon som passar för olika sportaktiviteter. Synoptiks chef för kliniska frågor, Stina Lönn, förklarar vad man ska tänka på i valet av solglasögon.

– Det viktigaste är att de ska skydda dina ögon mot farlig UV-strålning*. Därför ska man alltid välja solglasögon som är CE-märkta, då har de ett fullgott skydd. Men att även välja rätt typ av glas och rätt färg på glasen i kombinationer med bra passform gör att du få ut maximalt av dina solglasögon, förklarar Stina Lönn.

För att solglasögonen ska vara optimala för olika tillfällen är det bra att känna till följande om de olika färgerna på glas som man kan välja.

Rätt färg för rätt aktivitet:

 • Bruna glas är mycket omtyckta då de ger en varm och behaglig färgton. De är kontrasthöjande och passar bra för utomhusaktiviteter som golf. Bruna glas passar även bra till bilkörning då de gör det lättare att se vägar, skyltar och hinder.
  Båge: Burberry, 1.898 kr
 • Gröna glas ger en bra färguppfattning, förstärker kontraster och fungerar fint i alla väder. Passar perfekt som allroundglas.
  Båge: Persol, 2.398 kr
 • Gråa glas ger en neutral och balanserad ton som upplevs kyligare än bruna glas. De passar bra till både cykling och löpning.
  Båge: Karün, 998 kr
 • Orange och gula glas är inte lika mörka och är därför bra vid molniga och dimmiga dagar. De kompenserar snabbt för ljus- och skuggväxlingar vilket passar perfekt inför sommaren.
  Båge: David Beckham, 2.598 kr

Det är också viktigt att välja rätt typ av glas och se till att solglasögonen sitter bra för att de ska ge bästa möjliga skydd.

Polariserade glas tar bort bländningar och reflexer på horisontella ytor som vatten och blöta vägbanor. Därför passar polariserade solglasögon mycket bra vid bilkörning och båtliv. Om du hellre sitter i solstolen och läser på din surfplatta eller mobil passar ett färgat icke-polariserade glas bättre eftersom skärmens och glasens polarisering kan störa varandra. Även vid sportaktiviteter utomhus är ett par polariserade glas att föredra.

Bra passform är också viktigt för att skydda ögonen från reflexer och bländningar. Se till att solglasögonen inte släpper in ljus underifrån, ovanifrån eller från sidorna och sluter tätt kring näsan.

* UV-strålar skadar ögat vilket på sikt bland annat kan leda till problem med gula fläcken och grå starr. Med ett färgat glas ökar pupillens storlek och därmed ljusinsläppet vilket gör att glas som blockerar UV-ljus blir viktigt. Väljer man solglasögon som är CE-märkta kan man lita på att de har ett fullgott skydd mot UV-strålning.

Regionalt
Örebronyheter

Källa: Synoptik 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in