Distansundervisning vid Karlsängskolan i Nora direkt vid terminsstarten

By on 8 januari, 2021
Karlsängskolan inför distansundervisning i samband med skolstart.

Karlsängskolan i Nora kommun övergår direkt till distansundervisning vid terminsstarten.

– Vi tar vid där vi slutade, med digital julavslutning, säger rektor Monica Aspemyr. Trängsel i korridorerna under hösten och stor oro för smittspridning bland personalen gör att vi använder regeringens kommande förordning som gör det möjligt att förlägga högstadiets undervisning på distans.

Karlsängskolan med ca 370 elever i årskurserna 7-9 är Nora kommuns enda högstadieskola. Hit bussas elever från hela kommunen. Ett 50-tal personer arbetar i skolan.

– Senare delen av hösten har det varit trångt i delar av korridorerna, säger Monica Aspemyr. Skolpersonalen har uttryckt stor oro för smittspridning och vi ser att antalet smittade ökar, också i Nora.

Under jullovet har de flesta elever varit i mindre grupper och med sina familjer. Att nu komma samman från hela kommunen innebär stor risk för ökad smittspridning.

– Vi vill ta tillfället i akt att införa distansundervisning innan alla hunnit träffas igen, säger Monica Aspemyr. Vi gjorde ett litet test med klassvis digital julavslutning som fungerade väldigt bra och nu fortsätter vi på det spåret. Vad som händer efter de två veckorna har vi nu tid på oss att planera och utveckla.

– Beslutet ligger bra i tiden och vi stödjer Karlsängskolans strävan att minska smittspridningen och också oron bland personalen, säger Tom Rymoen (M), kommunalråd

Det finns många frågor kvar, men kring skolluncherna finns det en planerad lösning.

– Skollunch kommer att finnas tillgänglig för hämtning för de elever som önskar, mer information finns på Nora kommuns webb, säger Sabina Elisson, servicechef Nora kommun.

Att övergå till distansundervisning för högstadielever är ett ingripande beslut som drabbar en del elever hårdare än andra.

Skolan måste nu fokusera extra på de elever som har sämre möjligheter att arbeta hemifrån och vara lyhörda för deras särskilda behov, säger Solveig Oscarsson (S) kommunalråd.

Länet | Nora
Örebronyheter

Källa Nora Kommun

You must be logged in to post a comment Login