Distansvänliga frilansyrken är populärast i Örebro län  

Av på 20 mars, 2021
Arkivbild

Frilansbolaget Cool Companys senaste Frilansbarometer visar att frilansyrken som fungerar på distans är vanligast i Örebro län, en skillnad mot föregående år då även musiker som frilansyrke också låg i toppen. Örebro län placerar sig på en tredje plats på listan över län där frilansbranschen växer under 2020. I länet har ökningen landat på hela 7 procent.  

Konsult- och frilansbranschen började breda ut sig över allt fler branscher och yrken i samband med att generation Y, även kallade millennials, gjorde entré på arbetsmarknaden. Idag arbetar frilansare i princip inom varje yrke, skillnaden är att uppdragstagaren inte är anställd utan har antingen ett eget företag eller är egenanställd. Kreatörsbranschen med yrken som exempelvis fotograf eller designer är den bransch där flest frilansare och konsulter tagit uppdrag inom under år 2020.   

Bland invånare i Örebro län dominerade frilansyrken som administratör och musiker under 2019, medan administratör fortfarande ligger i toppen har IT-support och publicist/redigerare klättrat upp och petat ner musiker från listan. 

– Det är i linje med samtiden och den situation som råder att frilansyrken som ofta kräver sammankomster minskar, och istället ökar teknisk support och liknande yrken och uppdrag som man kan utföra på distans, säger Matilda Konkell, kommunikationsansvarig på Cool Company.  

Frilansandet ökar i Örebro län 
Trots att covid-19 hade stor inverkan på arbetsmarknaden under 2020 har frilansbranschen vuxit i 12 av Sveriges 21 län. Örebro län hamnar på en tredje plats över de län där frilansandet ökat mest sett till befolkningsmängd, med en ökning på hela 7 procent jämfört med föregående år. Det länet med störst ökning av frilansare är Norrbotten, där frilansandet nådde en ökning på 15 procent. 

– Det är fri i frilans som lockar så många till att bli sin egen chef. Man vill arbeta utefter sina egna villkor, tider och vill själv bestämma vilka uppdrag man tar sig an. Nio till fem passar inte alla, och den här gruppen väljer att anpassa arbetslivet efter livet istället för tvärt om, säger Matilda Konkell.

Det län i Sverige som sett till befolkningsmängd har flest frilansare är Stockholm. Likaså ligger andra stora län som Skåne och Västra Götaland högt upp på topplistan, men både Uppsala län och Gotlands län har knipit andra och tredje platsen. Örebro län hamnar på en sjunde plats. 

Ekonomi | Länet/Lokalt
Örebronyheter

Källa: Cool Company

 

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in