Djur minskar stress och gör oss lyckligare

Av på 26 september, 2018

Det finns många anledningar att utöka familjen med en katt eller hund, men om man frågar djurägarna själva är 3 av 4 rörande överens: vi skaffar djur för att de gör oss lyckligare. I en undersökning från Arken Zoo framgår det även att hela 97% upplever att de känner mindre stress i sällskap av sina djur.

Att det kan vara bra för hälsan att ha djur är det ingen tvekan om – i alla fall inte om vi frågar hussar och mattar runt om i landet. I en ny undersökning från Arken Zoo, Sveriges största kedja inom zoofackhandel, togs frågor kring lycka och stress upp bland 1351 hund- och kattägare. Bland dessa som deltagit i undersökningen är det så många som 62 procent som har fler än ett djur. Anledningarna till det kan vara många, men enligt en majoritet finns det en självklar anledning till att de skaffat djur: det gör dem lyckligare.

75% av de tillfrågade svarar att de har djur för att det gör dem lyckligare och gladare. Den näst vanligaste anledningen att skaffa en hund eller katt är för sällskapets skull enligt 11 %, följt av saker som hundsport, jakt, att vilja ta hand om någon samt att komma ut och röra på sig.

Det går även att se i undersökningen att hela 98% ser sitt djur som en familjemedlem snarare än ”bara” ett husdjur. Nästan lika många, 97%, säger dessutom att de upplever att deras stress minskar tack vare sitt djurs sällskap.

– Djur kan verkligen väcka så otroligt många känslor, säger Sarah Frelin Ekvall, marknadschef på Arken Zoo. De flesta sa att deras djur oftast får dem att känna sig glada (94%) och lugna (79%). Det är helt klart de positiva känslorna som är dominerande och genomsyrar livet med djur mest av allt.

Regionalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in