Domaine des Barbettes Côtes du Rhône ett gott och kraftfullt vin

Av på 18 april, 2021

Grillsäsongen börjar närma sig och den spås bli större än någonsin, detta är en trend som pågått under några år men som nu tros booma riktigt på grund av pandemin.

Så därför provar vi denna gång ett bra prisat grillvin nämligen Domaine des Barbettes Côtes du Rhône AOP Boutinot från Rohn i Frankrike.

Vinet är ett kraftfullt rött vin gjort på Grenachedruvan druvan, vilken är synonym med vinerna från Rohn och används oftast i cuvéer med andra druvor, som här med klassikern syrah.

Vinet är gjort på Shiraz/Syrah och Grenache druvorna. Med 25% Syrah och 75% Grenache.

Om regionen

På sluttningarna vid Rhône Vinodlingsområdet Côtes du Rhône sträcker sig cirka 200 km längs Rhôneflodens båda stränder, från Vienne till Avignon.

Här i Rhône har vinstockarna frodats i drygt 2400 år. Det var troligen grekiska bosättare som förde med sig vinet till Rhôneflodens stränder. Idag odlas 21 druvsorter på den drygt 61 000 hektar stora odlingsytan mellan Lyon och Medelhavet. Dessa pressas varje år till över 2,5 miljoner hektoliter vin. Av tradition utgörs majoriteten av vinstockarna av grenache, syrah, mourvèdre, carignan, cinsault, counoise (moustardier), muscardin, piquepoul noir och terret noir. Vita rhôneviner framställs av grenache blanc, clairette blanche, marsanne, roussanne, bourboulenc, viognier, ugni och piquepoul blanc.

Om druvsorten, Grenache, Söderns kryddiga och mjuka druva

Grenache är en mycket gammal och vanligt förekommande druva. Den är känd under många namn beroende på vinregion, men oavsett om den odlas i Spanien, Italien, Frankrike eller på Sardinien handlar det alltid om samma, omisskännliga druva.

Grenachedruvan stammar troligtvis från Spanien, där den odlas under namnet garnacha och gärna blandas med tempranillo för att framställa riojaviner. Under sitt franska namn är druvan typisk för södra Rhône och vinerna från Medelhavet, framför allt vinerna från Châteauneuf-du-Pape. Av grenache framställs först och främst röda viner, mer sällan även roséviner och vita viner. De röda vinerna är oftast mjuka och fruktiga med låg tanninhalt och en blekröd färg. Vid extremt klimat och lågt skördeuttag kan man även pressa grenache till koncentrerade viner som lagras väl.

Om vinet

Doften är mjuk med toner av mörka bär, körsbär och fat. Smaken kraftfull med toner av mörka bär, fat, cederträ samt läder.

Detta vin passar utmärkt till en grillad entrecote med vitlökssmör och hasselbackspotatis och du behöver inte vara rädd för att kryddningen skall döda vinet då det klarar en ganska kraftfull kryddning.

Jag tycker att detta är ett mycket gott vin till en hygglig peng.

Vinet kan köpas från The Wine Company.

Domaine des Barbettes Côtes du Rhône AOP Boutinot 2019 får hela …

Karl-Johan Sandeberg, Nöje | Lokalt
Örebronyheter

Du måste logga in för att lämna kommentarer Logga in