Dominikanska republiken: Polisen utsätter kvinnor

By on 30 mars, 2019

Dominikanska republiken: Polisen utsätter kvinnor som säljer sex för våldtäkt och andra former av övergrepp.

Kvinnor som befinner sig i prostitution utsätts för våldtäkt och fysisk och psykisk misshandel av den dominikanska polisen. Det görs i ett försök att utöva makt och straffa dem för att de bryter mot sociala normer kring det som anses höra till accepterad femininitet och sexualitet, det konstaterar Amnesty International i en ny rapport. 

I rapporten “If they can have her, why can’t we?” har Amnesty intervjuat 46 dominkanska cis- och transkvinnor som säljer sex (ciskvinna: en person som identifierar sig med det vid födseln tilldelade könet, i detta fall entydigt kvinnligt). Många har utsatts för olika former av övergrepp som räknas som könsbaserad tortyr och för andra former av misshandel. Att det är kriminellt att sälja sex i landet, i kombination med en djupgående manschauvinism, spär på polisens godtyckliga gripanden och gör det möjligt med dessa grova människorättskränkningar – som också innebär en straffrihet för förövarna.

– De skrämmande vittnesmål som Amnesty har tagit del av avslöjar att polisen rutinmässigt riktar in sig på kvinnor som säljer sex och utsätter dem för sexuella övergrepp och förnedring i syfte att straffa och diskriminera dem. Enligt internationell rätt kan sådan behandling utgöra könsbaserad tortyr och annan form av misshandel, säger Erika Guevara-Rosas, Amnesty Internationals chef för Amerikaregionen.

Bara under 2018 tog åklagarmyndigheten emot 71 000 anmälningar om könsbaserad våld och våld i hemmet, och över 6 300 rapporter om sexualbrott, varav 1 290 fall av våldtäkt.

Landet har också ett av regionens högsta antal kvinnomord, med över 100 fall registrerade under 2017, enligt FN:sGender Equality Observatory for Latin America and the Caribbean. 47 transkvinnor har dödats sedan 2006, enligt ideella organisationen Trans Siempre Amigas (TRANSSA).

Folkhälsoexperter uppskattar att det finns så många som 97 000 cis-kvinnor som säljer sex i Dominikanska republiken och minst 3 900 transkvinnor, där många av dem säljer sex.

Minst 10 av de 24 cis-kvinnorna som blev intervjuade beskriver hur de blev våldtagna av poliser, ofta under pistolhot. De flesta transkvinnorna hade utsatts för diskriminerande och våldsamma handlingar av polisen (som ofta fokuserade på deras könsidentitet eller könsuttryck).

Amnesty intervjuade flera kvinnor som beskrev att de hade blivit utsatta för gruppvåldtäkter av beväpnade och uniformerade poliser under liknande omständigheter – sent på kvällen, i mörka gatuhörn eller i baksätet på polisbilar.

Transkvinnor uppger att de har kallats för “bögar” och “djävular” av polisen, och känner att de betraktas som “utomjordingar” eller “djur”. Flera transkvinnor berättar att polisen har bränt upp deras peruker eller tvingat dem att rengöra fängelseceller som var täckta i avföring för att straffa dem.

Amnesty uppmanar den dominikanska presidenten Danilo Medina att offentligt erkänna och fördöma våldtäkt och andra former av könsbaserad tortyr och övergrepp utförd av polisen, och att åklagarmyndigheten utvecklar ett regelverk för utredning av den här sortens fall.

Dominikanska lagstiftare måste också omedelbart anta lagförslaget som just nu övervägs och som syftar till att hantera flera former av diskriminering. Lagförslaget behövs för att säkerställa en djupgående förändring i strukturer och för att skydda alla marginaliserade grupper som genom historien utsatts för stigmatisering och diskriminering – och som i sig bidragit till fortsatta människorättskränkningar.

Världen
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login