Dopingfri idrott – om vi arbetar tillsammans

By on 24 augusti, 2017

Under de senaste nio månaderna har många haft synpunkter på de domar som fallit mot Therese Johaug efter det att man funnit spår av en anabol steroid i hennes urin.

Det finns de som tycker att det är orimligt att någon skall straffas så hårt för att ha tagit en förbjuden salva på läpparna, det finns de som hävdar att man inte kan veta om hon talat sanning och därför får vara beredd att ta straffet för det som skett, och så vidare.

Det har även varit hårda ord gentemot våra idrottskamrater i Norge och deras förbund – ord som blivit oproportionerligt starka eftersom man målat i svart och vitt istället för de gråskalor som sannolikt vore rimligare.

När nu domen mot Johaug kommit från idrottens högsta dömande instans (Court of Arbitration in Sports, CAS) kan man påpeka bland annat följande:

  • Man kan tycka synd om den enskilde idrottsutövaren som blir hårt straffad, men man skall samtidigt vara tacksam för att vi har ett transparent rättssystem inom idrotten där den anklagade har möjlighet att göra sin röst hörd i ett system där domar inom elitidrotten kan överklagas i två instanser (det vill säga precis som i svensk civiljuridik)
  • Det är också viktigt att ha ett regelsystem och en dömande instans som dömer enligt det regelverk som finns och där alla döms lika (tycker vi inte om regelverket är det regelverket som skall reformeras, inte domarna i sig)
  • Vi har alla fått en erinran om vikten av att alla idrottsutövare inser att de är ansvariga för att de inte får i sig några dopingpreparat, och att det stämmer till eftertanke när idrottsutövare tar exempelvis kosttillskott i god tro. Den goda tron hjälper inte om kosttillskott orsakar ett positivt dopingtest
  • En viktig del i det aktuella ärendet är att våra dopinglaboratorier har blivit så enormt skickliga på att spåra också minimala mängder av förbjudna substanser i blod och i urin. För varje år som går så blir metoder och teknik bättre och även de som försöker fuska med sofistikerade metoder löper för vart år allt större risk att bli avslöjade
  • De fantastisk känsliga dopingtesterna gäller inte bara för elitutövare utan är på plats här och nu på det svenska dopinglaboratoriet på Karolinska Huddinge och används vid alla de drygt 3000 svenska dopingtester som görs idag
  • Svensk Antidoping (det vill säga alla de instanser som arbetar mot doping inom idrotten i Sverige) ser inte bara som sin uppgift att fånga de som fuskar genom doping utan ser också som sin uppgift att hjälpa idrottsutövare som är tveksamma till om de kan ta ett visst preparat eller inte. Svensk Antidoping vet och Svensk Antidoping ställer upp när idrottsutövarna behöver hjälp
  • Framtidens dopingförsök kommer att bli alltmer komplex (de enkla försöken kommer snabbt att avslöjas) och innehåller alltmer etikfrågeställningar. Det är viktigt att både idrottsrörelsen och de enskilda idrottsutövarna förstår att det inte bara räcker att ta ställning mot doping utan att det gäller att tillsammans med Svensk Antidoping arbeta målmedvetet mot en dopingfri idrott. Vi måste arbeta tillsammans.

Sport
Örebronyheter

You must be logged in to post a comment Login